Çocuklarda laparoskopik cerrahi sonrası yaşanan sorunların incelenmesi
Investigation of encountered problems after laparoscopic pediatric surgery
- Tez No: 458316
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Laparoskopik Çocuk Cerrahisi, Ameliyat Sonrası Sorunlar, Hemşirelik, Evde Bakım, Laparoscopic Pediatric Surgery, Postoperative Problems, Nursing, Home Care
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu çalışma çocukların laparoskopik cerrahi sonrası hastanede ve evde karşılaştıkları sorunların ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Yöntem: Tanımlayıcı kesitsel araştırma tipine uygun yapılan çalışmanın Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nin çocuk cerrahi servisine yatan ve laparoskopik yöntemle ameliyat olan çocuk hastalar oluşturdu (n=110). Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından literatür doğrultusunda geliştirilen; ameliyat öncesi ve sonrası tanıtıcı özellikler formu, ameliyat sonrası hastanede yaşanan sorunları tanılama formu ve taburculuk sonrası evde yaşanan sorunları tanılama formu kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde SPSS 15.0 paket programında yüzde, t testi, ki kare testi ve varyans analizi uygulandı. Bulgular: Ameliyat olan çocukların %54.5'inin (n:60) erkek, ameliyatların %86.4'ünün (n:95) acil, %90.9'nun (n:100) gastrointestinal sistem ameliyatı olduğu, %65.4'üne (n:72) ise akut apendektomi yapıldığı belirlendi. Çocukların ameliyat sonrası hastanede en fazla yaşadıkları sorunlar; %96.4'ünün (n:106) ağrı, %86.4'ünün (n:95) gastrointestinal sistem, %44.5'inin (n:49) üriner sistem, %35.5'nin (n:39) dolaşım sistemi, %22.7'sinin (n:25) solunum sistemi, % 2.7'nin (n:3) ameliyat bölgesine ilişkin sorunlar; çocukların evde en fazla yaşadıkları sorunlar ise %51.8'inin (n:57)aktivite, %48.2 (n:53) ağrı, %23.6'sının (n:26) beslenme, %20.9'unun (n:23) duygu durum değişikliği, %10'un (n:11) boşaltım, %8.2'sinin (n:9) ilaç kullanımı, %5.5'inin (n.6) solunum sistemi ilişkili sorunlar yaşadığı bulundu. Sonuç: Bu çalışma çocukların ameliyat sonrası gerek hastanede gerek evde yaşadıkları sorunların belirlenmesinde, önlenmesinde ve erken tanımlanmasında yararlı olacak gerekli hemşirelik girişimlerinin planlanmasına ve bakım kriterlerinin belirlenmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca, ülkemizde bundan sonra bu konuda yapılacak araştırmalara, hemşirelerin hastalara ve ailelerine verdikleri eğitime katkı sağlanacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was planned to determine postoperative problems, problems after discharge to home and factors affecting these problems in children undergoing laparoscopic surgery. Method: This descriptive cross-sectional study was carried out on the patients of pediatric service of whom had laparoscopic surgery by the Dokuz Eylül University Research and Practice Hospital. Perioperative descriptive features form, developed by researchers, was collected by using a diagnosis form for problems occurred at home after discharge and postoperative problems. SPSS 15.0 package program was used in the analysis of the data. For evaluating the data, Chi square test and variance analysis applied. Results: It has been determined that %54.5 of the children who had surgery were male, %86.4 of the operations were urgent, %90.9 had gastrointestinal system surgery and %65.4 had acute appendectomy. It has been discovered that problems that children experience most after surgery in hospital; pain in %96,4, gastrointestinal system in %86.4, urinary system in %44.5, circulatory system in %35.5, respiratory system in %22.7, problems in operating area in %2.7, and problems that children experience most at home; %51.8 had activity, %48.2 had pain, %23.6 had nutrition, %20.9 had mood swings, %10 had excretory system, % 8.2 had drug use, %5.5 had respiratory system related problems. Conclusion: This study will contribute to the planning of nursing interventions that will be useful for the identification, prevention and early identification of the problems that children experience both at home and in the hospital, after the surgery, and to determine the maintenance criteria. Furthermore, it is thought that the researches to be carried out in this country after that in our country will contribute to the education given to the patients and their families by the nurses.