Deneysel hiper ve hipotiroidi oluşturulan sıçanların kan ve dokularında oksidatif stres göstergeleri üzerine α-lipoik asidin etkisinin incelenmesi
The effects of α-lipoic acid on blood and tissue oxidative stress parameters in experimental hyper and hipothyroidism-induced rats
- Tez No: 458344
- Danışmanlar: PROF. DR. PERVİN VURAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: proksidan-antioksidan denge, hipertiroidi, hipotiroidi, α-lipoik asit
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Çalışmamızda amacımız hipertiroidi ve hipotiroidi oluşturulan sıçanlarda karaciğer, böbrek ve beyin dokularında proksidan-antioksidan dengedeki değişimleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testlerini incelemekti. İkinci amacımız antioksidan bir bileşik olan α-lipoik asit (ALA)'in tek başına veya hipertiroidili sıçanlarda antiroid bir ilaç olan propiltiyourasil (PTU), hipotiroidili sıçanlarda ise L-tiroksin (T4) replasman tedavisi ile birlikte uygulanmasının etkilerini araştırmaktı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda prooksidan-antioksidan denge göstergeleri olan reaktif oksijen türleri (ROS), malondialdehit (MDA), protein karbonil (PK), total antioksidan kapasite ve glutatyon düzeyleri ile süperoksit dismutaz, katalaz ve glutatyon peroksidaz aktiviteleri incelendi. Ayrıca, histopatolojik incelemeler yapıldı. Hipertiroidi/hipotiroidi tablosu oluşturmak için T4 (12 mg/L) veya PTU (500 mg/L) 10 hafta boyunca içme suyunda uygulandı. ALA [100 mg/kg/gün; % 0.2 (w/w); diyette] tek başına ve antitiroid PTU (10 mg/kg/i.p.) veya T4 hormon replasman (20 µg/kg/s.c.) tedavisi ile birlikte deney süresinin son 5 haftasında uygulandı. Bulgular: Serumda karaciğer ve böbrek fonksiyon testlerinde hipertiroidili sıçanlarda değişiklik gözlenmezken, hipotiroidili sıçanlarda kreatinin ve üre düzeylerinde artış görüldü. Hipertiroidili veya hipotiroidili sıçanlarda dokuların oksidatif strese duyarlılıklarında farklılıklar olduğu, hipertiroidide karaciğerde, hipotiroidide ise beyinde ROS, MDA ve PK düzeylerinde artış, antioksidan sistem göstergelerinde bazı farklılıklar saptandı. ALA uygulaması hipertiroidili sıçanlarda serbest T3 ve T4 düzeylerini düşürdü. Ayrıca, gerek tek başına ve gerekse klasik tedavi ile birlikte uygulandığında, hipertiroidi ve hipotiroidide oksidatif stresin geliştiği dokularda prooksidan durumu azalttı. Sonuç: ALA uygulamasının tiroid fonksiyon bozukluklarında prooksidan-antioksidan dengedeki değişimleri düzeltmede etkili olduğu ve klasik tedaviye eklenmesinin yararlı olacağı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to investigate the alterations of proxidant-antioxidant balance in liver, kidney and brain tissues and liver and kidney function tests in hypertyroidism or hypothyroidism-induced rats. Our second aim was to evaluate effects of α-lipoic acid (ALA) alone or together with antithyroid propylthiouracil (PTU) treatment in hyperthyroid rats, or L-thyroxine (T4) replacement therapy in hypothyroid rats. Materials and Methods: In this study, reactive oxygen species (ROS), malondialdehyde (MDA), protein carbonyl (PK), ferric reducing antioxidant power and glutathione levels, and superoxide dismutase, catalase and glutathione peroxidase activities were determined for the evaluation of prooxidant-antioxidant balance. Histopathological examinations were also performed. Experimental hyperthyroidism and hypothyrodism were induced by the administration of T4 (12 mg/L) and PTU (500 mg/L) in drinking water for 10 weeks, respectively. The ALA [100 mg/kg/day; % 0.2 (w/w) in diet] alone or together with antithyroid PTU (10 mg/kg/i.p.) or T4 (20 µg/kg/s.c.) replacement therapies were administered in last 5 weeks of experimental period. Results: Serum liver and kidney function tests in hiperthyroid rats did not alter, however, creatinine and urea levels increased in hypothyroid rats. The susceptibility of tissues to oxidative stress was observed to be different in hyperthyroidism and hypothyroidism. Increases in ROS, MDA and PC levels were found in liver of hyperthyroid rats and in brain of hypothroid rats. Additionally, some changes in antioxidant parameters were observed. ALA treatment lowered free T3 and T4 levels in hyperthyroid rats. In addition, when ALA administration alone and together with classical therapies were used in hyperthyroidism and hypothyroidism, significant decreases in prooxidant status were observed in tissues which are developed oxidative stress. Conclusion: Our results indicate that ALA treatment was effective in the improvement of the changes in prooxidant and antioxidant balance in tissues and that its combination with classical therapy was useful in the treatment of thyroid dysfunctions. Keywdant balance ords: Proxidant-antioxidant balance, hyperthyroidism, hypothyroidism, α-lipoic acid The present work, was supported by the Research Fund of Istanbul University. ProjectNo: 52916.