Bir tutuklu-hükümlü psikiyatri servisine yatırılan olguların sosyodemografik, klinik ve suça ilişkin özelliklerinin incelenmesi ve tekrarlayıcı yatışı olan ve olmayan olguların karşılaştırılması
Socio-demographic, clinical and criminal traits of cases in a psychiatry service for the arrested and sentenced and comparison of the cases based on existence of repetitive hospitalization
- Tez No: 458372
- Danışmanlar: DR. ÖZLEM DEVRİM BALABAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Adli Psikiyatri, Yüksek Güvenlikli Servis, Tekrarlayıcı Yatış, Forensic psychiatry, High Security Service, Repetitive Hospitalization. Correspondence: [email protected]
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
AMAÇ: Ülkemizdeki yüksek güvenlikli servise yatırılan olgu örnekleminin sosyodemografik, klinik ve suça ilişkin özellikleri ile bu servislerdeki klinik uygulamalara ilişkin verilerin toplanması; adli servislere tekrarlayıcı yatışı olan olgular ile olmayanların karşılaştırılması, tekrarlayıcı yatışı olan grubun özelliklerinin ortaya konularak yeniden yatış için yordayıcı faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Geriye dönük olarak Eylül 2014-Eylül 2015 arasında Bakırköy Prof.Dr.Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tutuklu ve Hükümlü Servisi'ne yatan 403 olgu sosyodemografik ve klinik veri formu aracılığıyla değerlendirildi. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatiksel yöntemler kullanıldı. Sonraki aşamada olgular adli servislere tekrarlayıcı yatışları olup olmamalarına göre iki gruba ayrılarak karşılaştırıldı. Grupları karşılaştırmak için ki-kare testi, tekrarlayıcı yatışı yordayan faktörleri belirlemek için lojistik regresyon analizi uygulandı. BULGULAR: Örneklemin yaş ortalaması 33.24±9.34 olup %85'i erkektir. Olguların %61.3'ü tedavi amacıyla yatırılmıştır; en sık yatış endikasyonu intihar riskidir(%30.8). En sık rastlanan tanı uyum bozukluğudur(%27). Olguların %42'si kişilik bozukluğu tanısı almıştır. Alkol/madde kullanma oranı %61'dir. Cinayet %27 oranıyla en sık rastlanan suçtur. Kişilik bozukluğu tanısı almanın, öldürme ve gasp suçlarından cezaevinde bulunmanın ve tekrarlayıcı suçlar işlemenin, kendini yaralama ve intihar girişiminde bulunmanın tekrarlayıcı yatış grubunda anlamlı olarak daha fazla olduğu, bu grubun sosyal desteğinin daha düşük, işsizlik oranlarının yüksek olduğu saptanmıştır. Servise geliş nedeninin Ceza İnfaz Kanunu'nun 18. Maddesi hakkında değerlendirme olması, kişilik bozukluğu tanısı, farmakolojik tedavi görme, cezaevinde geçen sürenin uzunluğu, tekrarlayıcı yatışları yordayıcı faktörler olarak bulunmuştur. SONUÇ: Tutuklu-hükümlü vaka grubu gerek kişilik bozukluğu ve madde kullanımı açısından, gerekse kendine veya başkasına yönelik şiddet açısından riskli bir gruptur. Vaka yönetiminde güçlükler yaratabilecek bu faktörlerin klinisyenler tarafından gözönünde bulundurulması bu olgu grubuna yönelik önlemlerin ve tedavi planlarının geliştirilmesinde önemlidir. Kişilik bozukluğu tanısının ve uzun süredir cezaevinde bulunmanın hastaneye tekrarlayıcı yatışlar için risk oluşturduğu görülmüştür, bu durum cezaevlerinde psikososyal rehabilitasyon ve uyum çalışmalarının önemini akla getirmektedir. Kapsamlı klinik çalışmalarla değiştirilebilir ve iyileştirilebilir risk faktörlerinin analizine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: The purpose of this study is to collect data regarding socio-demographic, clinical and criminal traits of the case sample hospitalized in high security psychiatric facilities in Turkey and clinical applications in these services; to compare cases with repetitive hospitalization to forensic services to those without; and to study predictive factors for repetitive hospitalization by revealing traits of this case group. METHOD: 403 cases hospitalized in Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Mental Health and Neurological Diseases Training and Research Hospital's Service for the Arrested and Sentenced between September 2014 and September 2015 were evaluated retrospectively through socio-demographic and clinical data form. Descriptive statistical methods were used in data analysis. In the next stage, cases were divided into two groups based on if they had had repetitive hospitalization before and these groups were compared. Chi-square test is used to compare the groups based on repetitive hospitalization trait; logistic regression analysis was used to determine predictive factors for repetitive hospitalization. RESULTS: The sample has a mean age of 33.24±9.34 and is 85% male. 61.3% of the cases were hospitalized for treatment; the most frequent indication for hospitalization is risk of suicide (30.8%). The most prevalent diagnosis is adjustment disorder (27%). 42% of the cases are diagnosed with personality disorder. Alcohol/substance usage rate is 61%. Murder is the most prevalent offence with 27%. It is found that being diagnosed with personality disorder, committing homicide, hijacking and repetitive crimes, committing self-injury and attempting suicide are significantly more prevalent in the group of patients with repetitive hospitalization; and this patient group has lower social support and higher rate of unemployement. Predictive factors for repetitive hospitalization are found to be: being hospitalized for evaluation pursuant to the article 18 of the Law on Criminal Execution, being diagnosed with personality disorder, having received pharmacological treatment and length of imprisonment. CONCLUSION: Cases of the arrested and sentenced are risky due to their personality disorder and substance abuse as well as their violence towards themselves and others. Clinicians' consideration of these factors, which may lead to difficulties in case management, is important to develop precautions and treatment plans for this case group. It is found that personality disorder and being imprisoned for long durations pose the risk of repetitive hospitalization, which raises the issue of the importance of psychosocial rehabilitation and adjustment efforts in correctional facilities. It is needed to carry out an analysis of modifiable and ameliorative risk factors through comprehensive clinical studies.