Bir üniversite hastanesinde yatarak tedavi gören hastaların refakatçilerinin bakım yüklerinin belirlenmesi
Determination of the care burden of caregivers of patients who are hospitalized in A university hospital
  1. Tez No: 458408
  2. Yazar: ELÇİM YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEDİA ÖZYILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım verme, bakım veren, bakım verme yükü, Zarit Bakım Yükü Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Caregiver, Caregiver burden, Zarit Caregiver Burden scale, Beck Depression Scale
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Hastaların tedavisi sağlık kuruluşlarında yapılırken tedavi sürecindeki bakım ile tedavi sonrası bakımın önemli bir kısmı hastanın evinde devam etmektedir. Evde verilen hasta bakım hizmeti, bakım verene fiziksel, ekonomik, sosyal ve psikolojik bir çok yük getirmektedir. Bakım vermek, içerdiği zorluklar nedeniyle bakım verenin yaşamını kısıtlarken sosyal ve psikolojik sorunlara yol açmakta, hastanın depresif semptomlar göstermesine yol açmaktadır. Hasta bakım yükü ile ilgili araştırmalar, bakım verenin ve hastanın demografik özelliklerinin, hastalığın niteliğinin ve çeşitli faktörlerin bu bakım yüküne etki ettiğini göstermektedir. Bu araştırmada hasta bakımının getirdiği yükler Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Zarit Bakım Yükü Ölçeği (ZBYÖ) kullanılarak ölçülmüştür. Ölçeklerle elde edilen veriler Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 20.0 programında analiz edilmiştir. Ölçeklerle elde edilen verilere frekans analizi, varyans analizi, Shapiro-Wilk testi, Independent Samples Test, Anova testi, TUKEY testi ve t testi uygulanmış elde edilen bulgular tablolar ve açıklamalar şeklinde ortaya konmuştur. Elde edilen bulgulara göre bakım yükü ve depresyon puanı orta düzeydedir. Bir çok araştırmanın bulgularına benzer şekilde demografik faktörlerin bakım yükü ve depresyon puanına etki ettiği görülmektedir. Araştırmamızda eğitim düzeyi ve bakma süresi etkenlerinde anlamlı sonuçlar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
While patients are being treated in health institutions, a significant part of their care during and after the treatment is being given at the patient's home. Caregiving at home puts much physical, economical, social and psychological burden on the caregiver's shoulders. Caregiving, with all its difficulties, limits the caregiver's life, causing social and psychological problems, as well as causing the patient to show symptoms of depression. Research on caregiving has shown that the demographic aspectsö of the patient and the caregiver, the type of the illness and other factors have an effect on this caregiving burden. In this study, caregiving burden has been measured with the Beck Depression Scale and the Zarit Caregiving Burden Scale. Data gathered through these scales have been analysed through SPSS 20.0. The results have been exhibited in charts and explanations.