Bedensel engelli 13-18 yaş amputelerin yaşam kalitelerinin ve serbest zaman alışkanlıklarının incelenmesi
The investigation of the quality of life and free time habits of physical disability 13-18 age amputels
- Tez No: 458444
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUBİLAY ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bedensel Engelli, Ampute, Yaşam Kalitesi, Serbest Zaman, Physical Handicapped, Amputee, Life Quality, Free Time
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı;13-18 yaş amputelerin yaşam kalitelerinin ve serbest zaman alışkanlıkların incelenmesidir. Araştırmanın hedef evreni Türkiye'de ki 13-18 yaş amputelerdir. Ancak somut evren İstanbul'da faaliyet gösteren İstanbul Büyük-şehir Belediyesi spor kulübü bedensel engelli 13-18 yaş ampute sporculardan gö-nüllü olanlar oluşturmaktadır. Uygulama 2 aylık bir periyodu kapsamaktadır. Toplam 20 kişiden oluşan örnek bireyler 11 erkek 9 kız olarak oluşmaktadır. Çalışmamızda nicel araştırma teknikleri kullanılmıştır. Araştırmamızda 2 anket kullanılmıştır. Yaşam kalitesi için "Periartic Quality of LiefInventoryTM4.0 (PedsQLTM4.0) anketi kullanılmıştır. Anket 13-18 yaşları için toplam üç formdan oluşmaktadır. Fiziksel ve psikososyal işlevselliği sorgulayan 23 maddeden oluşmaktadır. Yorumlanması 0-100 arası yapılan puanlanmaya göre ya-pılmaktadır. Serbest zaman için Boş Zaman Engelleri Ölçeği-28 Ölçeği kullanılmış-tır. Ölçek altı alt boyuttan ve 27 maddeden oluşmaktadır. Boyutları Tek Yönlü Var-yans Analizi (ANOVA)'ya göre yorumlanmıştır Çalışmadan elde edilen verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler sürekli de-ğişkenler için ortalama ± standart sapma ve kategorik değişkenler için sayı ve yüzde şeklinde tablo halinde verilmiştir. Grupların karşılaştırılmasında iki grup için MannWhitney U testi kullanılmıştır. Sürekli değişkenler arasındaki korelasyonlar Spearman korelasyon analizi ile incelenmiştir. İstatistiksel analizler SPSS v.22 paket programı ile yapılmış ve istatistik analizlerde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak dikkate alınmıştır. Sonuç itibariyle; çalışmamıza katılan bedensel engelli amputelerin, yaşam ka-litelerinin ve serbest zaman alışkanlıklarının istenilen seviyede olmadığı, sosyal ya-şamda zorluklar yaşadıkları; ayrıca engelli bireylerin toplum içerisindeki konumları-nın büyük önem arz ettiği ve sorunlarının çözümüne yönelik uygulamaların yetersiz-liğinin dikkati çektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the quality of life and leisure time habits of 13-18 year old amputees. The target universe of the study is amputees aged 13-18 in Turkey. However, the Istanbul Metropolitan Municipality Sports Club, which operates in the concrete universe Istanbul, constitutes volunteers from ampu-tee athletes aged 13-18 years who are physically handicapped. The application co-vers a period of 2 months. The sample consists of a total of 20 people consisting of 11 boys and 9 girls. Quantitative research techniques were used in our study. Two surveys were used in our study. For the quality of life, "Periartic Qual-ity of LiefInventory ™ 4.0 (PedsQLTM4.0) questionnaire was used. The question-naire consists of three forms for the ages 13-18. Consists of 23 items questioning physical and psychosocial functioning. Interpretation is made according to scoring between 0-100. Leisure Time Scale-28 scale was used for leisure time. The scale consists of six sub-dimensions and 27 items. Dimensions are interpreted according to One Way Analysis of Variance (ANOVA). In the analysis of the data obtained from the study, descriptive statistics were tabulated as mean ± standard deviation for continuous variables and as num-ber and percentage for categorical variables. MannWhitney U test was used for comparison of the groups. Correlations between continuous variables were ana-lyzed by Spearman correlation analysis. Statistical analyzes were performed with the SPSS v.22 packet program and statistical significance was taken as 0.05. As a result, physical handicapped amputees who has been attend our study did not have required life quality and free time regular activity. Also physical handi-capped amputees have very important role in society and importance of not to have anything for to find solution of their problems, has been identified.