X ve Y kuşağı çalışanların işe bağlılıkları bakımından değerlendirilmesi: İstanbul'da bulunan medya takip merkezlerinde bir alan araştırması
Evaluation of X and Y generation employees in terms of job involvement: A field study in the media monitoring centers located in İstanbul
  1. Tez No: 458536
  2. Yazar: YUNUS BADEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşak, X Kuşağı, Y Kuşağı, İşe Bağlılık, Generation, X Generation, Y Generation, Job Involvement
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Kuşak kavramı, bir toplulukta yaklaşık olarak aynı zaman aralığında dünyaya gelen üyelerden oluşan yaş gruplarının bir biçimidir. Her on asırlık döneme 20-25 sene aralıklarla bir nesil yerleştiren ve önceki dönemlerde sosyologlar tarafından çok kullanılmasına karşın bugünlerde üzerinde düşünmeyi gerektiren tradisyonel biyolojik açıklamaya göre bir kuşak, ailelerin ve bebeklerinin doğumları arasındaki ortalama zamanı ifade etmektedir. Literatürde yer alan kuşaklar arasında çalışma X ve Y Kuşakları üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada bu iki kuşakta olan ve medya takip merkezlerinde çalışanların işe bağlılık düzeyleri araştırılmıştır. Araştırma, 147 medya takip çalışanı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Schaufeli ve arkadaşlarının (2006) geliştirdiği ve Eryılmaz ve Doğan (2012) tarafından Türkçeye uyarlanan Utrecht İşe Bağlılık Ölçeği (UWES) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda X Kuşağında olan katılımcıların Y Kuşağında olan katılımcılara göre daha yüksek düzeyde işe bağlılık düzeylerinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of generation is a form of age groups of members in a community who come to theworld approximately in the same time interval. At intervals of every 20 to 25 years the period of ten centuries and brought a generation used by sociologists in previous periods, although it is onthese days that require you to think traditional according to the description of biologicalgeneration parents " refers to the average time between the births of their babies. This study was carried out between X and Y generations available in the literature. In the researchthe employee's level of job involvements working in media monitoring centers from bothgenerations was tudied. The research was conducted on 147 media monitoring employees. In the research as a datacollection tool Utrecht Business Commitment Scale (UWES) was used which was developed by Schaufeli and colleagues (2006) and adapted to Turkish by Eryılmaz ve Doğan (2012). As a result of the research it was determined that participants in the X Generation have higher level of job involvement when compared with the participants in the Y Generation.