İş tatmininin bağlamsal performansa etkisi:Muhasebe meslek mensupları üzerinde bir uygulama
Effect of job satisfaction to contextual performance: An applicaton on professional accountants
- Tez No: 458535
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİKMET ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Bağlamsal Performans, Muhasebe Meslek Mensupları, PLS, Job Satisfaction, Contextual Performance, Professional Accountants, PLS
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Muhasebe mesleği oldukça stresli ve sorumluluk gerektiren bir iştir. Muhasebe meslek mensuplarından beklenen en önemli sorumluluk ise mali tabloların hazırlanmasında,analizinde ve ibraz edilmesinde mümkün olduğunca objektif olmalarıdır. Bu tür sorumlulukların yerine getirilmesi literatürde bağlamsal performans kavramıyla ifade edilmektedir. Muhasebe mesleği açısından bakıldığında ise, çalışanların bağlamsal performanslarının iş tatminiyle açıklanabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, muhasebe meslek mensuplarının iş tatminlerinin bağlamsal performansları üzerindeki etkisinin ortaya çıkarılmasıdır. Bunun için, İstanbul'daki çeşitli firmalarda çalışan 131 muhasebeciye bir anket uygulanmıştır. Böylece katılımcıların iş tatminleri ve işinde gösterdikleri bağlamsal performansları ölçülmüştür. Ankette yer alan 39 sorudan 14'ü bağlamsal performans ölçeğine 25'i de iş tanımlama indeksine(JDI) aittir. Faktör analizi sonucunda iş tanımlama indeksi ölçeğinin; işin yapısı, yönetim, ücret, iş arkadaşları ve yükselme boyutlarından oluştuğu görülmüştür. Bağlamsal performans ölçeği ise tek boyuttan oluşmuştur. Hipotezleri test etmek için PLS analizi uygulanmıştır. Sonuçlara göre bağlamsal performans üzerinde en çok etkiye sahip boyutun işin yapısı (β = .295) olduğu görülmüştür. Yönetim ikinci sırada en büyük etkiye sahip (β = .264) ve ücret de üçüncü sırada en büyük etkiye sahiptir (β = .118).İş arkadaşları ve yükselme boyutlarının ise bağlamsal performans üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı bulunmuştur. Elde edilen bu sonuçlar muhasebe mesleği açısından değerlendirilmiş ve böylece hem yöneticilere hem de politika yapıcılara çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Accounting profession is a quite stressful and liable job. The biggest responsibility expecting from professional accountants is to be as objective as possible during the financial charts are prepared, analyzed and submitted. Performing such kind of responsibilities is expressed by the concept of contextual performance in the literature.From the accounting profession point of view, It is taught that the contextual performance of workers could be explained by the job satisfaction. The purpose of this study is to find out the effect of job satisfaction on the contextual performance of professional accountants. To do this, a survey has been applied to 131 accountants who work for various firms in Istanbul. Hence, the job satisfaction and the contextual performance that participants display in their business have been measured. In the questionnaire, 14 items of 39 belong to contextual performance scale, whereas 25 items belong to job descriptive index (JDI). As a result of factor analysis, it is seen that job descriptive index consists of work, supervision, pay, co-workers and promotion dimensions. Contextual performance scale is formed as a single dimension. In order to test the hypothesis, the PLS analysis has been applied. According to results, it is seen that the work dimension has the biggest effect on contextual performance (β =.295). The supervision has the second biggest effect (β = .264) and the pay also has the third biggest effect (β = .118). Co-workers and promotion have been found to have statistically no significant impact on contextual performance. Obtained results have been evaluated in terms of the accounting profession and therefore various suggestions have been presented to both managers and policy makers.