İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin sahip oldukları öz-düzenleme becerileri ile sosyal bilgiler dersi akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between academic achievement of social studies subject and the self-regulation skills that elementary school 4th grade students have
- Tez No: 633820
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK İLHAN BEYAZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Öz-Düzenleme, Sosyal Bilgiler, Academic Achievement, Self-Regulation, Social Studies
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmanın amacı ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin sahip oldukları öz-düzenleme becerileri ile sosyal bilgiler dersi akademik başarıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yapılan çalışmada, tarama modellerinden biri olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında Erzincan ili Merkez ilçesindeki 14 okulda öğrenim görmekte olan 550 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen“Öz-Düzenleme Ölçeği”aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizinde; betimsel istatistikler, çok değişkenli varyans analizi (MANOVA), ikili karşılaştırma tekniklerinden LSD testi istatistikleri, pearson moment çarpım korelasyonu ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular aşağıda özetlenmektedir. 1.İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin sahip oldukları öğrenme stratejileri becerisine ait puanlarının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Buna karşın yardım arama ve çaba harcama becerilerine ait puanlarının ise düşük olduğu görülmüştür. 2.Yüksek, orta ve düşük sosyoekonomik düzeydeki ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin sahip oldukları öğrenme stratejileri becerisine ait puanlarının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Buna karşın çaba harcama ve yardım arama becerilerine ait puanlarının ise düşük olduğu görülmüştür. 3.İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin cinsiyet değişkeni açısından öz-düzenleme becerilerine ait puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin cinsiyet değişkeni açısından öğrenme stratejileri ve yardım arama becerilerine ait puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülürken, hedef belirleme ve planlama, çaba harcama ve öz-değerlendirme becerilerine ait puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür. 4.İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin anne/baba eğitim düzeyi değişkeni açısından öz-düzenleme becerilerine ait puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır. 5.İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin hedef belirleme ve planlama, öğrenme stratejileri, çaba harcama ve yardım arama becerilerinin sosyal bilgiler ders başarılarını yordamakta olduğu görülmüştür. Ancak bu yordamanın düşük düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Buna karşın ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin öz-değerlendirme becerisinin sosyal bilgiler ders başarısını yordamadığı sonucuna ulaşılmıştır. 6.İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin hedef belirleme ve planlama, çaba harcama, yardım arama ve öz-değerlendirme becerileri ile sosyal bilgiler ders başarıları arasında pozitif yönde bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Ancak aradaki bu ilişkinin çok düşük düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Buna karşın ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin öğrenme stratejileri becerisi ile sosyal bilgiler ders başarıları arasında anlamlı düzeyde bir ilişkinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is examining the relation between academic achievement of social studies lesson and the self regulation skills that 4th grade students have. The research that have been carried out holds the qualification of relational survey model which is considered as one of the survey models. The samplings of the research is composed of 4th grade, totally 550 students from 14 different schools that placed in the Center of Erzincan Province. The datas of the research have been collected by using“Self-Regulation Scale”that developed by researcher. For the analysis of the datas, which was obtained from the research; descriptive statistics, Multivariate Analysis of Variance (MANOVA), LSD test statistics, Pearson Product-Moment Correlation and multiple linear regression analysis was used. The findings of the research are summarized as follows; 1.It is determined that scores of learning strategy skills which owned by 4th grade students are high. On the other hand, it was seen that their scores for looking for help and making an effort are low. 2.It was understood that scores of learning strategy skills of 4th grade students from low, middle and high social-economic classes are high. However, it was found that their scores for looking for help and making an effort are lower. 3.It was reached that there is a considerable difference between average scores of self- regulation skills when it was calculated in perception of gender variables of 4th grade students. While it was seen a considerable difference between average scores of learning strategy and looking for help skills, there couldn't reached a considerable difference between average scores of deciding the target, planning, making an effort and self-evaluation of 4th grade elementary school students. 4.It was determined that there is a considerable difference between average scores of self-regulation skills of 4th grade students in the aspect of parents' lterate level variable. 5.It has been observed that the 4th grade elementary school students' goal setting and planning, learning strategies, making an effort and help-seeking skills predict the successes of the Social Studies lesson. However, this procedure was found to be low. However, it was concluded that the self-assessment skills of elementary school 4th grade elementary school students did not predict the success of Social Studies lesson. 6.It was seen that there is a positive relationship between their success of Social Studies lesson and self-evaluation, looking for help, making an effort, planning and deciding target of 4th grade elementary school student. But it was determined that the relationship of these perspectives is at very low level. On the other hand, it was reached that there is no meaningful relationship between students' learning strategies skills and their success for Social Studies lesson.