Okul öncesi öğretmenlerinin çocukların duygu düzenleme becerilerini destekleyici uygulamalarına ilişkin görüşleri
Views of pre-school teachers on applications supporting children's emotion regulation skills
- Tez No: 458646
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERRİN DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Dönem, Okul Öncesi Eğitim Programı, Duygu, Duygu Düzenleme, Duygu Düzenleme Becerilerinin Gelişimi, Pre-school period, Pre-school Education Program, Emotion, Emotion Regulation, Development of Emotion Regulation Skills
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi öğretmenlerinin, çocukların duygu düzenleme becerilerini destekleyici uygulamalarına ilişkin görüşlerini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Çalışma nitel bir araştırma olup, yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla öğretmenlerin uygulamalarına ilişkin görüşleri alınmıştır. Katılımcıların belirlenmesinde amaçlı örnekleme yönteminden maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılmıştır. Maksimum çeşitlilik doğrultusunda belirlenen 28 öğretmen ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmelerle elde edilen verilerin analizinde Nvivo 11 nitel veri analizi paket programından yararlanılmıştır. Araştırmada, okul öncesi öğretmenlerinin duygu düzenleme kavramını çoğunlukla duyguların kontrol altına alınması ve duyguların ifade edilmesi olarak tanımladıkları belirlenmiştir. Duygu düzenleme becerilerinin kazandırılmasında okul öncesi dönemin kritik olduğunu ve aile, öğretmen ile medyanın bu becerilerin gelişiminde etkisi olduğunu vurgulamışlardır. Öğretmenlerin çoğu, çocukların duygu düzenleme becerilerinin yaş ile bağlantılı olarak gelişim gösteren belirli aşamalar halinde gerçekleştiğini dile getirmişlerdir. Öğretmenler, çocukların, başkalarının duygularını anlama becerilerini kazanma konusunda benmerkezci yapılarından dolayı zorluk yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Ayrıca öğretmenlerin çoğu, çocuklarda öfke ve mutluluk duygusu ile daha sık karşılaştıklarını ve özellikle öfke duygusu ile baş etmenin çocuk ve öğretmen açısından zor olduğunu dile getirmişlerdir. Okul öncesi öğretmenleri yaptıkları uygulamalar sonucunda çocukların olumsuz duygu tepkilerinde azalma olduğunu, kendilerini ve duygularını daha doğru bir dil kullanarak ifade ettiklerini belirtmişlerdir. Öğretmenlerin çoğu, çocukların kendi ve başkalarının duygularını anlayabilme, duygularını ifade edebilme ve duygularıyla baş edebilme becerilerinin gelişebilmeleri için drama, sohbet, soru-cevap, empati kurdurma, sakinleştirme, mola uygulamaları ve resim çalışmalarından yararlandıklarını dile getirmişlerdir. Materyal olarak çoğunlukla duygu kartları ve kuklalardan yararlandıklarını belirtmişlerdir. Öğretmenlerin tamamı çocukların duygu düzenleme becerilerini geliştirmeye yönelik uygulamaların sürdürülebilir olması ve yaşanan güçlüklerin aşılabilmesi için ebeveynlerden destek aldıklarını belirtmişlerdir. Okul öncesi öğretmenleri, rehberlik servisinin ailelerle birlikte çalışmasını, lisans eğitimine duygu düzenleme ile ilgili bir ders eklenmesini, duygu düzenleme eğitimine yönelik olarak okullarda proje yapılmasını, uygulamaya yönelik olarak öğretmenlere hizmet içi eğitim verilmesini, duygu düzenleme eğitimi uygulama kitapçığının oluşturulmasını, okul öncesi eğitim programında duygu düzenleme uygulamalarına yönelik olarak kazanım ve göstergelerin zenginleştirilmesini, okullardaki fiziki donanımın geliştirilmesini ve sınıf mevcutlarının düşürülmesini önermişlerdir. Sonuç olarak, öğretmenlerin çoğunun duygu düzenleme kavramını sınırlı bir şekilde algıladıkları ve buna bağlı olarak uygulama konusunda da eksiklikler hissettikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
It was aimed in this researched to reveal the views of pre-school teachers on applications supporting children's emotion regulation skills. The study is a qualitative research and views of the teachers were taken through the semi-structured interview. When determining the participants, maximum variation sampling method from purposeful sampling methods was used. The semi-structured interviews were executed with 28 teachers determined through maximum variation sampling. Data received from interviews were analyzed using Nvivo 11 data analysis package. It was determined in the study that pre-school teachers usually define emotion regulation term as getting emotion under control or as expressing emotions. They emphasized that pre-school period is critical for acquiring emotion regulation skills and that family, teachers and the media has an effect on the development of these skills. Most of the teachers stated that children's emotion regulation skills develop in certain stages in relation to age. They also stated that children have difficulty in acquiring the skill of understanding others' emotions because of their being egocentric. They expressed that they encountered anger and happiness more frequently. And it was especially difficult for teachers and students to cope with anger. They reflected that there was a decline in negative emotion reactions after applications that were executed and students expressed themselves and their emotions using more accurate language. Most of the teachers expressed that they made use of drama, conversation, question and answer, empathy, sedating, respite and painting works methods for children to develop the skill of to understand their own emotion and others' emotions, to express their feelings and to cope with their emotions. They said they used emotion cards and puppets as materials. All of them stated that they got parents' support for the sustainability of applications of developing children's emotion regulation skills and overcome the difficulties. They suggested as the solution for developing children's emotion regulation skills that pre-school teacher and counseling service work with parents; that emotion regulation be included in undergraduate education curriculum; that projects related to emotion regulation education be executed at schools; that a booklet of emotion regulation applications be prepared; that skills and indicators related to emotion regulation applications be richened in pre-school education program; that physical conditions at schools be improved and class sizes be reduced. In short, it was seen that most teachers comprehend emotion regulation concept in a limited way and they feel certain drawbacks because of this.