Deprem Bölgesinde Bulunan Okul Öncesi Öğretmenlerinin Kendi Duygu Düzenleme Becerilerine Yönelik Görüşlerinin İncelenmesi
Investigation of preschool teachers' opinions about their own emotional regulation skills in the earthquake region
  1. Tez No: 915724
  2. Yazar: ELİF NAZLI PÜSKÜLLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ÜLKÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, duygu düzenleme becerileri, okul öncesi öğretmeni, Earthquake, emotion regulation skills, preschool teacher
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada 6 Şubat 2023 depremini yaşamış olan ve hala deprem bölgesinde görev yapmakta olan okul öncesi öğretmenlerinin kendi duygu düzenleme becerilerine yönelik görüşleri incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, depremi yaşamış olan ve hala orada görev yapmakta olan okul öncesi öğretmenlerinin kendi duygu düzenleme becerilerini anlamak, bu yöndeki görüşlerini açığa çıkarmak ve değerlendirmelerde bulunmaktır. Araştırma çerçevesinde deprem deneyiminin mesleki yaşantıya etkisine ilişkin görüşler ve deprem sonrası öğrenci davranışları ve öğretmen etkilerine ilişkin görüşler de incelenmiştir. Bu çalışmada veriler, deprem bölgesinde bulunan 35 okul öncesi öğretmeninin katılımıyla, 6 açık uçlu sorudan oluşan online odak grup görüşmelerinden elde edilmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz ve kodlama tekniği ile MAXQDA24 programı ile analiz edilmiştir. Okul öncesi öğretmenleri korku, çaresizlik ve travma gibi yoğun duygularla baş ederken kişisel duygu düzenleme stratejileri geliştirmiş ve profesyonel yaşamlarını sürdürmeye çalışmışlardır. Bu süreçte okul öncesi öğretmenlerinin duygu düzenleme becerilerinde zorluklar yaşadıkları belirlenmiştir. Mesleki olarak öğretmenlerin iş yükü artmış, öğrencilerinin davranışsal ve duygusal sorunlarıyla da başa çıkmak zorunda kalmışlardır. Öğrencilerin deprem sonrası yaşadığı travmatik durumları azaltmak için oyun ve destekleyici aktiviteler kullanarak çocukların duygusal ihtiyaçlarına cevap vermişlerdir. Deprem sonrası hem öğretmenler hem de öğrenciler için psikolojik destek ve sosyal dayanışma önemli bir rol oynamıştır. Çalışma kapsamında öğretmenlerin psikososyal yönden desteklenip güçlendirilmesi ve eğitim ortamlarının iyileştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study, examined the preschool teachers' views on their own emotion regulation skills, after experiencing the earthquake in February 6, 2023 and are still working in the earthquake zone. The study's main purpose was to understand the emotion regulation skills of preschool teachers who have experienced the earthquake and are still working there, to reveal their views in this direction and make evaluations. Within the framework of the research, teachers' views about the impact of earthquake experiences on professional life and on student behaviors were also examined. In this study, data were obtained from online focus group interviews consisting of 6 open-ended questions with the participation of 35 preschool teachers in the earthquake zone. The data obtained were analyzed with the MAXQDA24 program using descriptive analysis and coding technique. While coping with intense emotions such as fear, helplessness, and trauma, preschool teachers developed personal emotion regulation strategies and tried to maintain their professional lives. In this process, it was revealed that preschool teachers had difficulties in emotion regulation skills. Professionally, teachers' workload has increased and they also have had to cope with their students' behavioral and emotional problems. They have responded to the emotional needs of children by using games and supportive activities to reduce the traumatic situations experienced by students after the earthquake. Psychological support and social solidarity have played an important role for both teachers and students after the earthquake. Within the scope of the study, it is recommended that teachers should be supported and empowered psychosocially and educational environments should be improved.