Öğretmenlerin sınıf yönetimi stratejileri ve öz düzenleme becerilerini destekleme yeterliliklerinin çocukların duygu düzenleme becerileri üzerindeki etkisi
The impact of teachers' classroom management strategies and self-regulation skills support competenci̇es on children's emotion regulation skills
  1. Tez No: 960411
  2. Yazar: ELİF KAYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA SOYDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Early childhood, self-regulation, emotion regulation skills, classroom management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetimi stratejileri ve öz-düzenleme becerilerini destekleme yeterliliklerinin çocukların duygu düzenleme becerileri üzerindeki etkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın çalışma grubunu Konya ili Beyşehir ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığı resmi ve özel ana sınıflarında 2024-2025 eğitim-öğretim yılı içerisinde görev yapan 34 okul öncesi öğretmeni ve ebeveynlerinden onam alınan 48-72 ay aralığındaki 169 çocuk oluşturmaktadır. Araştırma sürecinde, nicel yaklaşımlar kapsamında ilişkisel tarama yöntemi uygulanmıştır. Veri toplama araçları olarak öğretmenlerin bilgileri için“Öğretmen Kişisel Bilgi Formu”, çocukların bilgilerini belirlemek amacıyla“Çocuk Kişisel Bilgi Formu”, öğretmenlerin sınıf yönetimi stratejilerini belirlemek amacıyla“Sınıf Yönetimi Stratejileri Ölçeği (Okul Öncesi Öğretmen Formu)”, öğretmenlerin öz düzenleme becerilerini destekleme yeterliliklerini belirlemek amacıyla“Öz-Düzenleme Bilgi, Tutum ve Öz Yeterlilik Ölçeği”ve çocukların duygu düzenleme becerilerini belirlemek amacıyla“Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler, SPSS 24.0 istatistiksel paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çocukların duygu düzenleme becerilerinin yaş ve cinsiyet değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğini incelemek amacıyla, bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yöntemlerinden yararlanılmıştır. Ayrıca, araştırmada yer alan değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon analizi aracılığıyla değerlendirilmiştir. Ayrıca, öğretmenlerin destekleyici stratejilerinin bu ilişki üzerindeki düzenleyici etkisini test etmek amacıyla Hayes (2013) tarafından geliştirilen PROCESS v4.0 makrosu kullanılmış ve düzenleyici etkinin düzeylerine ilişkin detaylı bilgi eğim analizi ile elde edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, öğretmenlerin destekleyici sınıf yönetimi stratejilerinin çocukların duygu düzenleme becerileri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin öz düzenlemeye yönelik olumlu tutumları, özellikle destekleyici stratejilerin düşük ve orta düzeyde kullanıldığı sınıflarda, çocukların duygu düzenleme becerilerini daha güçlü biçimde yordarken; bu ilişki, strateji düzeyi yüksek olduğunda anlamlı bulunmamıştır. Ayrıca, öğretmenlerin destekleyici stratejileri ile öz düzenleme tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmış; destekleyici sınıf uygulamalarının öğretmenlerin öz düzenleme becerilerini desteklemeye yönelik tutumlarını güçlendirdiği tespit edilmiştir. Ancak öğretmen öz yeterlilik algılarının, çocukların duygu düzenleme becerilerini doğrudan yordamadığı tespit edilmiştir. Araştırma, çocukların duygu düzenleme becerilerinin geliştirilmesinde öğretmen davranışlarının bütüncül bir bakış açısıyla ele alınması gerektiğini vurgulamakta ve öğretmen eğitim programlarına yönelik öneriler sunmaktadır. Anahtar Kelimeler Erken çocukluk, öz düzenleme, duygu düzenleme becerileri, sınıf yönetimi.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to examine the effects of preschool teachers' classroom management strategies and their competencies in supporting children's self-regulation skills on the emotional regulation skills of children. For this purpose, the study group consisted of 34 preschool teachers working in official and private kindergartens affiliated with the Ministry of National Education in Beyşehir district of Konya province during the 2024–2025 academic year, and 169 children aged 48–72 months whose parents gave informed consent. Within the scope of the study, a quantitative research approach was adopted, and the relational screening model was employed. As data collection tools, the“Teacher Demographic Information Form”was used to gather information about the teachers, and the“Child Demographic Information Form”was used for data regarding the children. Additionally, the“Classroom Management Strategies Scale (Preschool Teacher Form)”was applied to determine the teachers' strategies, the“Knowledge, Attitude, and Self-Efficacy Scale for Supporting Self-Regulation”was used to evaluate teachers' competencies in supporting self-regulation, and the“Emotion Regulation Skills Scale”was used to assess children's emotional regulation skills. The data collected were analyzed using the SPSS 24.0 statistical software. In order to examine whether children's emotional regulation skills differed based on age and gender variables, independent samples t-test and one-way ANOVA were conducted. Relationships between the variables included in the research were evaluated using Pearson correlation analysis. Additionally, to test the moderating effect of teachers' supportive strategies on this relationship, PROCESS macro v4.0 developed by Hayes (2013) was used, and the levels of the moderating effect were further examined through simple slopes analysis. According to the findings, teachers' supportive classroom management strategies had a statistically significant effect on children's emotion regulation skills. Teachers' positive attitudes toward supporting self-regulation predicted children's emotional regulation skills more strongly, particularly in classrooms where supportive strategies were used at low or moderate levels; however, this relationship was not found to be significant when the level of strategy use was high. Moreover, a statistically significant relationship was found between teachers' supportive strategies and their attitudes toward supporting self-regulation; supportive classroom practices were shown to enhance teachers' attitudes toward promoting self-regulation. On the other hand, teachers' self-efficacy beliefs did not directly predict children's emotional regulation skills. The results of the study highlight the importance of adopting a holistic perspective on teacher behaviors in supporting the development of children's emotional regulation skills and offer recommendations for teacher training programs.