Exploring the perceptions and experiences of Turkish 9th grade EFL students in the flipped classroom: Findings from a qualitative research study
9. sınıf İngilizce yabancı dil öğrencilerinin ters yüz sınıfta algıları ve deneyimleri: Bir nitel araştırma çalışmasından elde edilen bulgular
  1. Tez No: 865265
  2. Yazar: NERMİN YILDIZ YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞAH KÜLEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ters yüz sınıf modeli, lise öğrencileri, K-12 öğrencilerin algısı ve deneyimi, yabancı dil olarak İngilizce, Flipped Classroom Model, adolescent learners, perception and experience of K-12 EFL students, English as a foreign language
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
21. yüzyılda, teknoloji eğitim alanında yaygın bir şekilde kullanılmakta ve eğitimin önemli bir parçası haline gelmektedir. Sonuç olarak, eğitimciler daha iyi akademik sonuçlar elde etmek amacıyla sınıflarına teknolojiyi entegre ederek yenilikçi yöntemler ve modeller geliştirmişlerdir. Bu yenilikçi yöntemlerden biri, çevrimiçi ve yüz yüze öğrenmeyi birleştiren“ters yüz sınıf”modelidir. Ters yüz sınıflarda, ders içeriği önceden kaydedilmiş videolar aracılığıyla evde öğrenilirken, sınıfta öğrenciler, ders içeriği ile ilgili beceriler geliştirmek için etkinliklerle meşgul olurlar (Baker, 2000). Bu araştırma, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen 9. sınıf öğrencilerinin ters yüz sınıftaki algılarını ve deneyimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel bir yaklaşım benimsenen bu araştırmada içsel durum analizi kullanılmıştır. Araştırmaya, 2022-2023 akademik yılının ilk döneminde Menemen Şehit Ahmet Özsoy Fen Lisesi 9. sınıf öğrencilerinden 19 kişi katılmıştır. Verileri toplamak için öğrenci günlükleri, öğretmen günlüğü-kontrol listeleri ve odak grup görüşmeleri olmak üzere üç farklı veri toplama aracı kullanılmıştır. Ters yüz İngilizce yabancı dil sınıflarının uygulanmaya başlamasıyla öğrenciler, deneyimlerini günlüklerine detaylı bir şekilde kaydetmişlerdir. Araştırmacı ters yüz sınıfın uygulama sürecinde gözlemler yapmıştır ve günlük tutmuştur. Ayrıca, katılımcılar süreç boyunca odak grup görüşmelerine alınmış ve bu görüşmelerde ifade ettikleri deneyimleri ses kaydıyla kaydedilmiştir. Toplanan veriler tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışmanın bulguları, ters yüz sınıf modelinin İngilizce öğretiminde öğrenen öz disiplinini, motivasyonu, iş birliği yeteneklerini nasıl etkilediği ile ilgili sonuçları ortaya çıkarmıştır ve söz konusu modelin iyi öğrenme ortamları oluşturmayı nasıl etkilediği konusunda fikirler sunmuştur. Ayrıca, bulgular bu modelin uygulanması sırasında karşılaşılan zorlukları da ortaya koymuştur. Model, geleneksel sınıflara göre zamanı etkili kullanarak zaman tasarrufu sağlamıştır. Öğrenciler İngilizce dil becerilerinde kısa sürede gelişme sağladığını ifade etmiştir. Araştırma bulguları bu model sayesinde öğrencilerin özellikle konuşma becerilerinde belirgin bir gelişme sağladığını göstermektedir. Öğrencilerin ifadeleri, ters yüz eğitim modelinin aktif katılımı ve ilgiyi artırdığını, pasif öğrencileri öğrenme süreçlerinde daha aktif hale getirdiğini göstermektedir. Ayrıca, sonuçlar, öğrencilerin kendi tercih ettikleri hızda öğrenme materyallerine ve önceden kaydedilmiş video derslere erişme esnekliğini de faydalı bulduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, öğrenciler modelle ilişkilendirilen bazı zorlukları da dile getirmişlerdir. Bu zorluklar sınıf içi etkinlikler için yetersiz hazırlık, modele alışma ve internet bağlantısı ile ilgili sorunları içermektedir. Bazı öğrenciler başlangıçta çalışma alışkanlıklarını ve öğrenme yaklaşımlarını hemen değiştiremeyip, modele uyum sağlamakta zorlanmıştır. Ancak öğrencilerin yaklaşık 4 hafta sonrasında zaman yönetimi ve öz düzenleme gibi yeni beceriler kazanarak bu modele uyum sağladığını araştırma sonuçları göstermektedir. Son olarak, birkaç öğrenci zaman zaman internet bağlantısı ile ilgili sorunlar yaşadıklarını belirtmiştir, bu da çevrimiçi öğrenme materyallerine erişimlerini bazen kısıtlamıştır.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, technology has been widely used in educational settings and become an essential component of education. Consequently, educators have developed innovative methods and models by integrating technology into their classrooms to receive better academic results. Among those innovative methods is the“flipped classroom,”a model combining online and face-to-face learning. In flipped classrooms, the lecture content is learned at home through pre-recorded videos, while in the classroom, students engage in tasks to develop skills concerning the lecture content (Baker, 2000). This study examined the perceptions and experiences of Turkish 9th grade students who studied English as a foreign language in a flipped classroom. A qualitative research design in the form of an intrinsic case study was used to explore the flipped classroom's effectiveness from the perspective of the 9th grade EFL students. 19 students from the 9th grade at Menemen Şehit Ahmet Özsoy Science High School participated in this study in the first semester of the 2022-2023 academic year. Three data collection tools were involved in the research: students' journals, teacher's journals–checklists, and focus group interviews. With the beginning of the implementation of the flipped English foreign language classes, students kept journals detailing their experiences in the flipped class. The researcher conducted observations and kept journals in the implementation process of the flipped class. In addition, the participants were interviewed during the process, and their experiences were audio-recorded. The collected data was analysed through thematic analysis. The study's findings provided insights into the influence of the Flipped Classroom Model (FCM) on several aspects of language learning, including learner independence, motivation, collaborative abilities, and the creation of effective learning environments. Additionally, it shed light on the challenges encountered during the implementation of this model. The model was considered a more efficient use of time than traditional classrooms. Transferring content delivery outside the classroom provided additional time for interactive and engaging activities. The model positively impacted all of the students' language skills, with speaking skills demonstrating the most notable improvement. The students' statements suggest that the FCM promoted active participation and engagement, changing passive learners into active ones. It was also discovered that the students found the model more enjoyable and motivating. In addition, the results indicate that as the students actively took part in tasks that involved interaction and engaged in group activities, the students' collaborative skills were promoted. Furthermore, the students enjoyed the flexibility of accessing instructional materials, including pre-recorded video lectures, at their preferred pace in the flipped English classroom. Nevertheless, the students did report some challenges associated with the model, such as inadequate preparation, adjusting to the model, and issues related to poor internet connectivity. Some students initially faced difficulties in adjusting their study habits and learning approaches. However, after approximately four weeks, they acquired new skills, such as time management and self-regulation, enabling them to better adapt to the model. Lastly, a few students mentioned issues with their internet connection, which occasionally hindered their access to online learning materials.