Turist rehberlerinin paket turlarda kullandıkları izlenim yönetimi tekniklerinin kişisel etkileşim kalitesi üzerine etkisi
The effect of impression management techniques which tourist guides use in package tours on personal interaction quality
  1. Tez No: 458662
  2. Yazar: MERVE KALYONCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKÇE YÜKSEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turist Rehberi, İzlenim Yönetimi, İzlenim Yönetimi Teknikleri, Kişisel Etkileşim Kalitesi, Eskişehir Rehberleri, Tourist Guide, Impression Management, Impression Management Techniques, Personal Interaction Quality, The Tourist Guides of Eskisehir
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Paket turların en önemli bileşenlerinden olan turist rehberleri, turizm endüstirisinin vazgeçilmez elemanlarındandır. Turist rehberleri, bir destinasyonu, bir bölgeyi ya da bir ülkeyi temsil eden, temsil ettiği yerin kültürü, tarihi ve sosyal yaşamı ile ilgili bilgileri aktarma gibi önemli bir role sahiptir. Bu kapsamda; turist rehberleri, turistlerle en fazla zaman geçiren, onlarla aynı ortamı paylaşan ve doğal olarak en fazla etkileşim halinde olan kişilerdir. Bu yüzden sergilemiş oldukları davranışlar, turist rehberlerinin turistlerle olan etkileşim kalitesini belirlemektedir. Bu araştırmanın amacı, paket turlarda turist rehberlerinin kullandığı izlenim yönetimi tekniklerinin, turist-rehber etkileşim kalitesini etkileyip etkilemediğini belirlemektir. Bu kapsamda; amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak, Eskişehir'de ikâmet eden eylemli turist rehberlerinin turlarına katılan 445 turiste yüz yüze anket uygulanmış ve yapılan analizler sonucu elde edilen faktörler Kendini Sevdirme, Kendini Övme, Yardım İsteme, Otoriter Olma ve Etkileşim Kalitesi şeklindedir. Sonuç olarak, paket turlarda turist rehberlerinin kullandığı izlenim yönetimi tekniklerinin, kişisel etkileşim kalitesini tek başına etkilemediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourist guides, one of the most important components of package tours, are the indispensable elements of the tourism industry. Tourist guides have a crucial role in representing a destination, a region or a country, and transfering information about the culture, history and social life of the place he/she represents. In this scope; Tourist guides are those who spend the most time with tourists, share the same environment with them, and interact naturally with the most. Thus, the behaviors they use determine the quality of interaction of tourist guides with tourists. The purpose of this research is to determine whether the impression management techniques used by tour guides in package tours affect the quality of tourist-guide interaction. In this scope; A face-to-face questionnaire was applied to 445 tourists who participated in the tours of the active tourist guides living in Eskişehir, and the data were analyzed and we have five factors: Ingratiation, Self-Praise, Supplication, Being Authority and Interaction Quality. As a result, it was determined that the impression management techniques which tourist guides use in package tours do not affect the personal interaction quality alone.