Müze yöneticilerinin postmodern müzelerin pazarlama uygulamalarına yönelik görüşlerinin belirlenmesi: İstanbul örneği
Determining the views of museum administrators on marketing implications of postmodern museums: The case of İstanbul
- Tez No: 458663
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEDET YOLAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Turizm, İşletme, Museology, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Müzecilik, Modern Müze, Postmodern Müze, İstanbul, Museology, Modern Museum, Postmodern Museum, İstanbul
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Müzecilik ve turizm arasındaki ilişki, gün geçtikçe önemli bir çalışma alanı haline gelmektedir. Buna karşın turizm pazarlaması alanyazınında, postmodern müzelerin karakteristik özelliklerini ortaya koyan ya da bu müzelerin pazarlanmasında postmodern koşullara olan uyumu araştıran bir çalışmanın henüz yapılmadığı görülmektedir. Bu çalışmada postmodern müzelerin modern müzelerden farklı yanlarını belirlemek, postmodern müzelerin pazarlanmasına yönelik eğilimleri anlamak ve postmodern müzelerin pazarlanmasına ilişkin Türkiye'deki mevcut durumu ortaya koymak amaçlanmaktadır. Nitel bir bakış açısı ile ele alınan çalışmada, araştırmanın her aşaması ve izlenen yol detaylı olarak açıklanmıştır. Verilerin analizinde, veri içindeki örüntü, tema ve kategorileri keşfetmeyi içeren tümevarımsal içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan müzeler, araştırmacının ve uzmanların yargılarına dayanarak İstanbul'daki özel müzeler arasından amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak seçilmiştir. Araştırmada veri toplama tekniği olarak yarı yapılandırılmış görüşme kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından ilgili kaynaklar referans alınarak hazırlanan ve uzman görüşüne sunulan soruların, araştırmanın amacını desteklediği varsayılmıştır. Çalışma sürecinde toplanan veriler yoluyla, postmodern müzelerin modern müzelerden dokuz farklı açıdan ayrıldığı bulunmuştur: Ek mekânların kullanılması, müzelerin özel etkinlikler için kullanıma açılması, ziyaretçilerin motivasyonları, kullanılan sergileme teknikleri, kullanılan sergileme mekânları, sergilenen eserlerin yapısı, sponsorluk kabulü, şubesinin olması ve sosyal medya kullanımı. Ayrıca araştırma kapsamındaki müzelerin, postmodern koşullar olan üstgerçekliğe, parçalanmışlığa, karşıtlıkların birlikteliğine, üretimle tüketimin yer değiştirmesine ve öznenin merkezsizleştirilmesine yönelik eğilimleri ve uygulamaları olduğu da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Relationship between museum and tourism has become an important research field. But research on identifying the characteristics of the postmodern museum or the compliance with postmodern conditions has not reached a satisfactory level in the area of tourism marketing. In this study, it is aimed to determine the different aspects of the postmodern museums from the modern museums, understand the trends in the marketing of postmodern museums and reveal what is the current situation in our country regarding them. In the study dealt with from a qualitative point of view, each step of the research and the path followed were explained in detail. In the analysis of the data, an inductive content analysis was used, including exploring patterns, themes, and categories within the data. The museums included in the study were selected from private museums in İstanbul by using the purposive sampling technique based on the judgments of researcher and experts. Semi-structured interview was used as data collection technique in the research. It is assumed that the questions prepared by the researcher with reference to the relevant sources and presented to the experts' opinion support the purpose of the research. Through the data gathered during the study period, the postmodern museums were found to have been separated from the modern museums in nine different aspects: usage of additional spaces, permitting the usage for custom events, motivations of visitors, used display techniques, used display spaces, structure of exhibited objects, acceptance of sponsorship, having a branch and usage of social media. It has also been found that the museums in study have tendencies and practices in the context of postmodern conditions; hyperreality, fragmentation, juxtaposition of opposites, reversals of consumption and production and decentering of the subject.