Havacılık dışında faaliyet yürüten firmalarda hava aracı sahipliği konusunda bir karar modeli
Decision model of aircraft possession for the firm which are basically execute their operations other than aviation industry
- Tez No: 458677
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CAVCAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ticari Havacılık, Genel Havacılık, ĠĢ Havacılığı
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Ticari havacılık faaliyetleri yürüterek gelir elde etmeyi amaçlamayan, ancak şirket ihtiyaçları çerçevesinde hava aracı kullanımına ihtiyaç duyan şirketlerin, hava aracı almak mı yoksa hizmet satın almak mı noktasında karasız kaldıkları tespit edilmiştir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yönergelerin sayıca çok ve kapsamlarının geniş olması nedeniyle bilgiye erişmek ve yorumlamak da bu konuda bir alt yapı gerektirmektedir. Ayrıca hava aracı alırken yapılan yatırımın büyüklüğü, beklentilerin optimizasyonunu ve beklenen faydanın sağlanmasını da gerekli kılmaktadır. Yukarıdaki hususlara cevap aramak için geniş bir kaynak ve literatür taraması ile teze başlanılmıştır. Böylelikle havacılıkla hiç bilgisi olmayan birinin bile yasal yükümlülükler ve süreçler hakkında belirli bir alt yapıyı kazanması hedeflenmiştir. Takip eden süreçte yapılan ikili görüşmeler ile patron isterleri ve hava aracı sahibi şirketlerin tecrübelerini aktarırken, ülkemizdeki alt yapının bizi ne kadar destekleyebildiğini ortaya koymaya çalıştık. Tez sonunda bir örnek olay çalışması ile de hem bulgularımızın doğruluğunu analiz etmeye, hem de hava aracı alma kararı öncesinde yapılması gerekenleri genel doğrular şeklinde bir şablona oturtmaya gayret gösterilmiştir. Tez kapsamında helikopter ve iş jetleri için satın alma kararına ilişkin denge noktasını genel hatlarıyla tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
We detect a big hesitation about buying an aircraft or buying services in the companies which are not involved in commercial activities in aviation sector, but need to use aircrafts for their company activities. Because the large number of DGCA publications and their comprehensiveness, access to the information and interpret them requires experince on the topic. The size of the investment while buying an aircraft is significant. So it requires the optimization of the expectations and getting the expected benefit. To find the answer of these questions, I started my thesis with scanning the literature. By this way, we aim to provide legislative substructure about aviation operations and ownership to the interested persons. In the continuation of the thesis, we made bilateral talks to detect the claims of company owners and transfer the experince of aircraft owners. At the same time I tried to detect the aircraft dealer's infrastructure in Turkey. At the end of the thesis, I prepared a case study about aircraft ownership and tried to detect the rankin in the decision making process. By this way, I tried to detect the general equilibrium point between buying aircraft and buying services for aircrafts and helicopters. Key Words : Commercial Air Transport, General Aviation, Business Aviation