American influence in turkish modernization: Blessing ignorance
Türk modernleşmesinde Amerikan etkisi: Cahilliğin kutsanması
- Tez No: 458702
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLSEN GÖKÇEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Modernleşme, Aydınlanma, Siyasi Söylem, Türk Devrimi, Türk-Amerikan İlişkileri, Modernization, Turkish Enlightenment, Political Rhetoric, Turkish Revolution, Turkish-American Relations
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Osmanlı Dönemi ıslahat hareketleri ile başlayan Türk modernleşmesinin amacı“muasır medeniyet seviyesi”nin üstüne çıkmak olarak belirlenmiştir. Osmanlı döneminde dini otoritenin siyaset üzerindeki etkileri nedeni ile ilerici bir yaklaşım sergilenemezken, Atatürk'ün liderliğini yaptığı Türk Devrimi'nde hayatın her alanını etkileyen kapsamlı bir reform çalışmasına girişilmiş ve Batı tarzıbir aydınlanma hareketi başlatılmıştır. Bu hareketin öncelikli hedefi cahilliğin ve dini otoritenin ortadan kaldırılması olmuştur. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Amerika Birleşik Devletleri'nin kurgulamış olduğu yeni dünya düzeninin bir parçası haline gelen Türkiye, Demokrat Parti iktidarında kapitalist ekonomik sisteme geçiş yapmıştır. Modernleşme Kuramı kapsamında örnek alınan ABD ile bu dönemde gerçekleştirilen ekonomik ve politik ortaklık sonucunda, komünizm karşıtlığı siyasi literatürün bir parçasıhaline gelmiştir. Bu dönemde, Richard Hofstadter'ın“paranoyak tarzda siyasi söylem”olarak adlandırdığı politik söylemi benimseyen yöneticilerin ABD ile kurulan ilişkilerin devamlılığıa dına modernleşme girişiminden ödünler vermeleri, Türk Devrimi ile başlatılan aydınlanma hareketinin sonlanmasına, siyasetin dinin etki alanına girmesine ve cahilliğin ülkede yeniden yükselişe geçmesine neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
Turkish modernization, which starts with Ottoman Period Reforms, has the goal of being above“the level of modern civilizations”. While it had not been possible to develop a progressive approach due to the impact of religious authority over politics during the Ottoman reign, in Turkish Revolution, led by Ataturk, a more comprehensive reform movement was being carried, which has led to a Turkish Enlightenment. The primary goal of this movement was to annihilate ignorance and religious authority. After World War Two, Turkey has become a member of the new world order that has been established by The United States, and during the Democrat Party rule, it has adopted the capitalist economic system. Anti-communist propaganda has become a part of political life, due to the economic and political interactions with the US during this period. In this period, the Turkish administration has adopted a political rhetoric, which Richard Hofstadter called“The Paranoid Style”, and started to make concessions from the modernization initiative. This approach has led the religious authority to take over politics and ignorance was once again blessed in Turkish life.