Exploring factors affecting on idea generation of new product development: A cross national study in high tech industries
Yeni ürün geliştirmede fikir üretimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi: Yüksek teknolojiye dayalı sanayilerde uluslararası bir araştırma
- Tez No: 458703
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TANYERİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon, İnovasyon Yönetimi, Fikir, Fikir Üretimi, Yeni Hizmet Geliştirme, Yeni Ürün Geliştirme, Yüksek Teknoloji Endüstriler, High Tech industries, Idea, Idea generation, Innovation, Innovation management, New product development, New service development
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Ekonominin klasik teorisyenleri hala“sermaye birikimi”ni gelişmenin ana faktörü olarak tanımlamaktadırlar. Çağcıl ekonomistler“yenilikçilik ekonomisi”ni kalkınmanın yeni yolu olarak bulmuşlardır. Bu kavram sadece yeniliği kapsamamakta; belki gelişmiş yaşam düzeylerini de sağlamaktadır. Yeni ürün geliştirme veya yeni hizmet geliştirme için yenilikçi fikir üretme, uluslar için ekonomik büyüme, şirketler için teknolojik ayrım, yeni ürün / hizmet için marka imajı ve marka güvenilirliği ve insanlar için kolaylık sağlaması nedeniyle hayati önem taşımaktadır. Fakat fikir üretiminin riskli doğası nedeniyle üretilen fikirlerin büyük bir kısmı ilk aşamalarda başarısız olmaktadır. Peter Drucker'e göre yenilikçi fikirler“kurbağaların yumurtaları”na benzer; binlercesinden sadece bir veya ikisi yaşar. Yeni ürün geliştirmede fikir üretimi çok risklidir ve yeni ürünler endişe verici bir oranla başarısız olmaktadır. Günümüzün çalkantılı ticaret ortamında daha iyi, daha hızlı, daha kolay, daha sağlıklı yeni ürün fikirleri bulmak dışında başka bir seçenek bulunmamaktadır. Dolayısıyla rasyonel bir tepki olarak fikirlerin verimliliğini en iyi duruma getirme yolları bulunmalıdır. Bu mantıksal tartışma mevcut tezin genel yönünü belirlemektedir. Araştırmanın amacı, yeni ürün geliştirme fikirlerinin oluşumunu etkileyen faktörleri keşfetmek ve göstermektir. Ayrıca, çalışma üretken, verimli ve mükemmel yeni ürün geliştirme fikrinin üretilmesinin nedenlerini incelemektedir. Dolayısıyla tezin asıl araştırma sorusu şu şekilde ele alınmaktadır: Yüksek teknoloji şirketler, yeni ürün geliştirme için, daha üretken, daha etkili, daha verimli, daha sağlıklı, daha hızlı ve daha kolay fikir üretebilirler mi? Ana soru beş minör soruya bölünmektedir: A. Yüksek teknoloji firmalar, yeni ürün geliştirme fikir üretimini nasıl daha verimli, etkili ve maksimize yapabiliyorlar? B. Yeni ürün geliştirme için fikir üretiminin destekleyici, hızlandırıcı, ve motive edici faktörleri nelerdir? C. Yeni ürün geliştirme fikrinin yaratılmasının önündeki engeller ve kısıtlayıcılar nelerdir? D. Yeni ürün geliştirme fikri oluşumunun kalitesini değerlendirmek için hangi ölçütler uygundur? E. Ülkelerin kültürü, ürün geliştirme fikrini nasıl teşvik eder veya sınırlar? Yukarıda belirlenen beş minör soru, daha detaylı bir şekilde 19 alt soru ile tamamlanmaktadır. Bu niteliksel araştırmada, yargılayıcı bir örnekleme yoluyla, doğrudan (araştırmacı tarafından) veya dolaylı olarak (arayüz aracılığıyla ve kartopu/zincir örnekleme yöntemi ile) 503 uzman teze bilimsel katkı sağlamak için davet edilmiş ve sonuç olarak 48 ülkeden 109 uzmanın görüşleri değerlendirilmiştir. Araştırmada yanıt oranı% 21.67 dir. Birincil veri toplama çalışmaları Şubat 2016 ile Aralık 2016 arasında yapılmış , toplam 4378 parça ham veri toplanmış, uzun işlemler neticesinde rafine edilmiştir ve içerik analizi yoluyla yorumlanmıştır. Bulgular, yüksek teknoloji firmalarında yeni ürün geliştirme fikir üretmenin etkinliğini ve verimliliğini en üst düzeye çıkarmanın yollarını açıklamaktadır. Yeni ürün geliştirme fikir üretmenin destekleyicilerini ve hızlandırıcılarını tanımlamakta ve yeni ürün geliştirme fikir üretmenin önündeki engelleri, eksiklikleri ve kısıtlamaları ortaya koymaktadır. Ayrıca, fikir üretme kalitesini değerlendirmek için metrikler getirilmiştir. Daha sonra ulusların kültürünün verimli fikir üretimi için nasıl uygun bir eko-sistem hazırladığı anlatılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Classic theorists of economy, still consider“capital accumulation”as the growth key factor. Contemporarily, rising quantity of them have shifted their look from amassing of capital to“economy of innovation”that provides advanced level of living rather than just innovation. Innovative idea generation for development new product or new service is too crucial and vital since it provides economic growth for the nations, technologic distinction for companies, brand image and brand credibility for new product/service and comfort and easiness for people. But a great part of generated ideas downfalls in initial stages because of the risky nature of ideation. According to Peter Drucker the innovative ideas are similar to“frogs' eggs”, of a thousand hatched; only one or two survive to maturity. There are several scientific evidences that report the meager rate of successful ideas at the end of innovation funnel. Academic literacy about new product development idea generation is too young and is less than half of a century. New products chase failing with an alarming rate; no choice except exploring better, faster, easier, healthier new product ideas in today's turbulent trade ambience. Therefore as a rational reaction, the ways of optimizing the ideas' productivity should be found. This logical argumentation identified the general direction of current dissertation. The purpose of the study is exploring and indicating factors and leverages affecting new product development idea generation. Also studying and representing the causes of productivity or loss, efficiency or deficiency and excellence or mediocrity of new product development idea generation. The central question of this dissertation is: How can high technology enterprises generate ideas more productive, effective, efficient, better, healthier, earlier, easier in developing new products or services? In order to conduct the dissertation, the main research question is divided into five minor questions. A. How can high-tech. firms maximize the productivity, efficiency and effectiveness of idea generation in new product development? B. What are the supporters / motivators / accelerators of new product development idea generation of high-tech. firms? C. What are the obstacles / deficiencies / limitations of new product development idea generation in high-tech. firms? D. Which metrics are appropriate to evaluate the quality of new product development idea generation? E. How culture / ethos of nations foster / limit idea generation of new product development in target countries? Every minor question is distributed into sub-questions (totally 19 questions). 503 experts directly (by the researcher) or indirectly (by an interface) were invited to participate through a judgmental sampling. Finally 109 experts from 48 countries participated in the research. So the rate of response is 21.67%. Primary data gathering were held between February 2016 and December 2016 and totally 4378 partial raw data were gathered and trough long procedures were refined and interpreted via content analysis through a qualitative approach. The findings declare the ways to maximize the efficiency and effectiveness of NPD idea generation in high tech firms. Also initiates the supporters, motivators, and accelerators of NPD idea generation, and puts forward obstacles, deficiencies, limitations and shortages of NPD idea generation; besides metrics are introduced to evaluate the quality of idea generation. Then the effect of culture of nations and governmental supports on preparing proper eco-system for productive idea generation is described.