Son dönem tefsirlerinde tenkit
The criticism at the latest interpretations
- Tez No: 458704
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Tenkit, Son Dönem Tefsirleri, Reşîd Rızâ, Elmalılı, Merâğî, Seyyid Kutub, İbn Âşûr, Mevdûdî, Tabâtabâî, Derveze, Vehbe Zühaylî, Süleyman Ateş, Interpretation, Criticism, Recent Interpretations, Rashid Ridha, Elmalılı, Maraghi, Sayyid Qutub, Ibn Ashur, Mawdudi, Tabatabai, Darwazah, Wahbah Zuhayli, Suleyman Ateş
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
Kur'ân-ı Kerim'in ayetleri sabittir ancak bu ayetlerin tefsiri değişkendir. Kıyamete kadar da Kur'an'ın yeni tefsirleri yapılacaktır. Yapılan tefsirlerin gelişmesi adına tenkitin olması zorunludur. Eskiden olduğu gibi hatta daha fazla oranda son dönemde kaleme alınan tefsirlerde de bu tenkitleri görmekteyiz. Biz bu çalışmamızda son dönemde telif edilmiş on tane tefsirin Bakara ve A'râf surelerini inceleyerek buralardaki tenkitleri tespit ettik. Daha sonra bu tenkitleri konularına göre tasnif ederek gerekli gördüğümüz yerlerde kendi fikrimizi de belirttik. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerde sırasıyla Kur'ân ilimleri, İslami ilimler ve diğer konularla ilgili tenkitleri ele aldık. Giriş bölümünde temel esaslar ve metot hakkında bilgiler özet bir biçimde verilirken, çalışmamız bir sonuç ve kaynakça ile son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Verses from Koran are invariable but interpretation of these is variable. And new interpretations of Koran will continue to come out until doomsday. Presence of criticism is essential for the improvement of interpretations. Like before, even more, we can see these criticisms in the latest interpretations. In this study, we examined Surah Al-Baqara and Surah Al- A'râf of ten recently compiled interpretations and determined the criticisms. Then, by classifying these criticisms according to their subjects, we stated our opinions where we deemed necessary. Our study consists of three parts. In these parts, we addressed the criticisms related to Koran sciences, Islamic sciences and other subjects respectively. In introduction part, information about method and basic principles is summarized, and our study is ended with a conclusion and references section.