A descriptive analysis of Turkish-Russian trade relations: 1923-2015
Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret ilişkilerinin tanımlayıcı analizi: 1923-2015
- Tez No: 458708
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM RABİA KUŞTEPELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Rusya, Ticaret, Ekonomi, Tanımlayıcı analizi, Turkey, Russia, Trade, Economy, Descriptive analysis
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Mevcut ekonomi, gelişmekte olan güçler komşu bölgelerde etkilerini artırılmakla birlikte ülkeler arasındaki yoğun ekonomik etkileşim ile nitelendirilmektedir. Türkiye ve Rusya arasındaki büyüyen ortaklık, ekonomik bağların önemli ölçüde yer aldığı bu dönüşümü incelemek için yararlı bir vaka çalışması ortaya konulmaktadır. Soğuk Savaş döneminde Türkiye ve Rusya arasındaki yıllarca süregelen çatışma ve karşıtlık ilişkileri sonrasında, 20 yılın nispeten kısa bir süre içinde bir dizi ikili anlaşmaya ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Projesi şeklinde gevşek bir bölgesel entegrasyon anlaşmasına dayanan önemli bir ortaklık geliştirildi. Bu çalışma, Türkiye ile Rusya arasındaki siyasi yönelimler ve jeopolitik rekabet arasındaki farklılıklara rağmen işbirliğinin derinleşmesini incelemektedir. Öte yandan, Türkiye ve Rusya ülke yapıları çok farklıdır. Türkiye, çeşitli ve dinamik bir ekonomiye sahip olan demokratik bir ülkedir. Rusya, yumuşak ve esnek olmasına rağmen, Sovyet döneminden miras kalan çarpık bir sanayi sektörüyle, doğal kaynaklı ihracata ve otoriter bir siyasi rejime aşırı bağımlı yaşayan eski bir güçtür. Bu tez enerji, ticaret, turizm ve yatırım sektörlerine odaklanan bu ülkeler arasındaki ekonomik bağımlılığın doğasına odaklanarak Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma tanımlayıcı bir analiz kullanarak ve hangi ana ürünlerin bahsedilen iki ülke arasında ihraç ve ithal edildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The current economy is characterized by the intensifying economic interaction between countries, with emerging powers increasing their influence in neighboring regions. The growing partnership between Turkey and Russia constitutes a useful case study for examining this transformation, in which economic ties take a significant part. After years of conflict and antagonistic relations between Turkey and Russia during the Cold War, a significant partnership has developed, based on a series of bilateral agreements, as well as on a loose regional integration agreement in the form of the Black Sea Economic Cooperation Project, over the relatively short period of two decades. This study examines the deepening of cooperation in spite of differences in political orientations and geopolitical rivalry between Turkey and Russia. In other respect, they are very different. Turkey is a functioning democracy with a diverse and dynamic economy. Russia is a recovering ex-superpower with a distorted industrial sector inherited from Soviet times, a heavy dependence on natural-resource exports and an authoritarian political regime, although a soft and flexible one. This thesis aims to study the relations between Turkey and Russia by focusing on the nature of economic interdependence between these countries, focusing on the energy, trade, tourism and investment sectors. The study uses a descriptive analysis and analyses, which main products exported and imported between two mentioned countries.