An assessment of the difficulties encountered by Turkish EFL learners in speaking education in terms of different variables
Türk öğrencilerin İngilizce konuşma eğitiminde karşılaştıkları zorlukların çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
  1. Tez No: 458724
  2. Yazar: SANAZ NOZAD
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAVAŞ YEŞİLYURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak Ġngilizce Öğrencileri, KonuĢma Etkinlikleri, Ana dili Ġngilizce Olan KonuĢma Öğretmeni, Ana dili Ġngilizce Olmayan KonuĢma Öğretmeni, EFL learners, speaking difficulties, speaking activities, NEST, NNEST, oral performance
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Konuşma becerisi yalnızca en önemli değil aynı zamanda en zor edinilen dil becerisidir. Bu çalışmanın başlıca amacı İngilizce'yi yabanci dil olarak öğrenen Türk öğrencilerinin konuşma becerisini öğrenirken yaşayabileceği zorlukları tespit etmekti. Aynı zamanda konuşma öğretimi ve öğreniminde yararlı olabilecek konuşma etkinlikleri bulmayı da amaçlamaktaydı. Öğretmenin ana dili ve öğrencilerin sözlü performansları arasındaki ilişki de tespit edilmeye çalışıldı. Altmış dört orta-düzey İngilizce öğrencisi seçildi ve dört gruba ayrıldı. Bir grubun dersleri spesifik konuşma etkinlikleri kullanan ve ana dili İngilizce olan konuşma öğretmeni, bir grubun dersleri spesifik konuşma etkilikleri kullanmayan ve ana dili İngilizce olan konuşma öğretmeni, bir grubun dersleri spesifik konuşma etkinlikleri kullanan ve ana dili İngilizce olmayan konuşma öğretmeni ve bir grubun dersleri de spesifik konuşma etkinlikleri kullanmayan ve ana dili İngilizce olmayan konuşma öğretmeni tarafından verilmiştir. Bütün öğrenciler iki görüşme ve iki sözlü sınava katıldı. Motivasyon yokluğu, çekingenlik, öğrencilerin ana dili ve değerlendirme, öğrencilerin karşılaştığı problemlerden bazıları olarak tespit edilmiştir. Bulgulara göre, film seyretmek ve kitap okumak İngilizce öğrenenlerin sözlü performansları üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Konuşma sınavı puanlarının karşılaştırmalı analizi öğretmenin ana dili ile öğrencilerin sözlü performansları arasında ilişki olmadığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Speaking skill is mentioned not only as the most important but also as the most frustrating language skill. The major purpose of this study was detecting the difficulties which can be experienced by Turkish EFL learners while learning speaking skill. In addition it aimed at finding some speaking activities which might be useful in teaching and learning speaking skills. The effect of teachers' mother tongue on students' oral performance was also tried to be determined. Sixty four intermediate EFL learners were selected and divided into four groups. One group was taught by a NEST applying specific speaking activities, one group was taught by a NEST with no specific speaking activities, one group was taught by a NNEST using specific speaking activities and one group was taught by NNEST with no specific speaking activities. All students participated in two interviews. Lack of motivation, inhibition, students' mother tongue, and assessment system were found as some of the difficulties which students encountered. According to the findings, watching films and reading books have a positive effect on EFL learners' oral performance. Analysis of the oral exam scores indicated that teachers' mother tongue has no effect on students' oral production.