The effects of sociocultural factors on learner's interlanguage development
Sosyo-kültürel etkenlerin öğrencinin aradili üzerine etkileri
  1. Tez No: 458725
  2. Yazar: MOHAMMAD HASSAN GHARAKHANLOU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAVAŞ YEŞİLYURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aradil, Sosyokültürel etmenler, Sosyal ortam, Sosyal etmenler, Kimlik, Interlanguage, Sociocultural factors, Social context, Social factors, Identity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Günümüzde insanlar farklı sosyo-kültürel etmenlerin dil davranışları üzerinde etkili olduğu her geçen daha çok çoklu-sosyokültürel bir yapıya bürünen bir dünyada yaşıyor. Bu etmenlerin farkında olma yabancı ve ikinci dil öğreniminin önemli bir parçası oldu. Dil kullanımı insanın vazgeçilmez bir parçasıdır. Dil her zaman kültürel ve sosyal bir ortamda gelişir ve sosyal ve kültürel çevresinde yorumlanmalıdır. Dili uygun bir şekilde kullanabilme ya da kullanamama kişinin toplum içindeki statüsünü etkiler; hatta bazen kimliklerini ve gelecekteki yaşam biçimlerini değiştirebilir. İkinci dil öğrenimi, özellikle hedef dilin kültürü anadile ait dilden farklı ise, sosyal ortam işin içine girince zorlaşır. Bu doktora tezinin ana amacı sosyo-kültürel etmenlerin dil öğrenenlerin aradilini nasıl etkilediğini belirlemektir. Çalışma ayrıca, öğrencilerin aradili ile sosyal statü, kültürel kimlik, sosyal mesafe vb gibi sosyo-kültürel etmenlerle olası ilişkisini bulmayı hedeflemektedir. Bunların yanı sıra, bu etmenlerin aradilini ne derece etkiliyor olabileceğinin bulunması da amaçlanmıştır. Çalışmada, öğrencilerin aradilini etkileyen etmenler, dil kullanımının muhatapları, zaman ve yer gibi dil öğrenimin sosyal bağlamı; sosyal sınıf, sosyoekonomik statü, eğitim seviyesi, yaş ve cinsiyet gibi bireysel farklılıklar gibi sosyal etmenler; ve bireysel ve toplumsal kimliklere odaklanan etnik ve kültürel etmenler olmak üzere üç kategoriye ayrılmıştır. Çalışmada, veriler 29 maddeden oluşan bir anket ile yaşları 18 ve üzeri olan 298 üniversite öğrencisinden toplanmıştır. Tüm katılımcılar, Tebriz'deki (İran) üç farklı üniversitede İngiliz Dili Eğitimi ve İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencileriydi. Katılımcılardan elde edilen veriler istatistik araçları kullanılarak analiz edilmiştir. Veri analizi bulguları, sonuca ulaşma adına, çalışmanın araştırma soruları ile ilişkilendirilerek ele alınmıştır. Bulgular ikinci ve yabancı dil öğrenimi ile dil gelişimini etkileyen sosyokültürel etmenler arasında ilişki olduğunu göstermiştir. Dil öğreniminin dil ve sosyal bağlamını çevreleyen sosyokültürel etmenlerin öğrencinin aradilini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma bulgularının dil öğretim programlarına sosyal ve kültürel öğelerin dahil edilmesine ilişkin çıkarımları vardır. Sosyal ve kültürel bileşenlerin, bir dilin öğretimindeki diğer becerilerde olduğu gibi sosyokültürel iletişim becerilerinin gelişimine ilişkin birçok olanak sunması nedeniyle, dil öğretim ve öğreniminin hayati unsurları olduğu tespit edilmiştir. Farklı özellikleri ile yeni sosyal ortamlara ve kültürlere maruz kalma, dil öğrenenler için olduğu kadar eğitimciler ve müfredat planlayıcıları için de kayda değer olmalıdır.
Özet (Çeviri)
People now live in an increasingly multi-sociocultural world where different sociocultural factors impose influence on their language behaviors. Awareness of these factors has now become an important part of foreign and second language learning. The use of language is an integral part of human being. Language always develops within a cultural and social setting, and it must be interpreted in the light of its social and cultural environment. An ability or inability to use language appropriately can affect someone's status in society, and may even alter their identities and future ways of lives. Second language learning becomes difficult when social context is involved, especially if the culture of the target language is different from the native one. The main focus of this PhD thesis is to determine how sociocultural factors may have effects on learner's interlanguage development. The study also aims to find possible relations between learner's interlanguage and different sociocultural variables such as social status, cultural identity, social distance, and so on. The study also tries to find out to what extend these factors may affect the learner's interlanguage. In this study, sociocultural factors affecting learner's interlanguage were categorized into three groups including social context of language learning such as the interlocutors, time and place of language use; social factors like social class, socioeconomic status, educational level, individual differences like age and gender; and ethnic and cultural factors with focus on individual and social identities. In this study, the data were collected through a questionnaire containing 29 items from 298 university students both females and males aging from 18 years upwards. All the participants were students of English Language Teaching and English Language and Literature from three different universities in Tabriz, Iran. The data obtained from the participants were analyzed through different statistical instruments. The findings of the data analysis were related to the questions of the study in order to reach a conclusion. The findings showed that there is a relationship between second and foreign language learning and sociocultural factors affecting language development. It was concluded that sociocultural factors around the language and social context of language learning have significant effects on learner's interlanguage development. The findings of this study have implications for the inclusion of social and cultural elements in the curriculum of language programs. Social and cultural components were proved to be vital elements of language teaching and learning as they offer a number of possibilities in relation to the development of sociocultural communicative competence, as well as other skills in the instruction of any language. Exposure to new social contexts and cultures with their features should be noticeable for educators, language curriculum planners as well as language learners.