Sanat eğitiminde bir alt disiplin olarak pedagojik sanat eleştirisi ve bir uygulama örneği
Pedagogical art critism as a subdiscipline in arts education and an example of application
  1. Tez No: 458739
  2. Yazar: BURCU GENÇ GÖZÜTOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMETTİN KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Pedagoji, Eleştiri, Sanat Eleştirisi, Pedagojik Eleştiri, Sanat Eğitimi
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Eğitimin en önemli amaçlarından biri öğrencilerin eleştirel düşünmelerini sağlamaktır. Öğrencilerin eleştirel düşünme seviyeleri arttığında, sanat eğitiminin amaçlarından olan çocuğun sanatsal bir çalışmaya değer verme ve inceleme yetisini geliştirmektedir. Bunun için, bu araştırma çerçevesinde görsel sanatlar dersinde kullanılan pedagojik sanat eleştiri uygulamalarının öğrencilerin eser eleştirisi düzeyine bir etkisinin olup olmadığını belirlemek amacı ile yapılmıştır. Bununla beraber pedagojik eleştiri yönteminin dört disiplinin öğesinden biri olan sanat eleştirisi öğesi açısından incelenmesinde amaçlamıştır. Bunun için ilköğretim düzeyi ikinci basamak da öğrenim gören 100 kişilik bir gruptan oluşan 8.sınıf öğrencilerinlerine Picasso'nun“Güvercinli Çocuk”adlı eseri ile birlikte öğrencilerin dört disiplin çerçevesinde bu eseri değerlendirmeleri istenmiştir. Anket sonuçları toplanan verilerin analizinde frekans ve yüzde hesaplanmıştır. Bu analizler bilgisayarda SPSS for Windows 22.00 istatistik paket programı ile yapılmıştır değerlendirilmiştir. Bu anket sonuçlarına göre öğrenciler 'Güvercinli Çocuk' adlı tabloyu analiz ederek, betimleme çözümleme yorumlama ve yargı evrelerinde resmin hangi sanat eseri olduğunu resimde neler anlattığını ve eserin hangi dönem içerisinde yapıldığı eserin kendi hayal dünyalarında neler ifade ettiğini başarılı bir şekilde anlatabilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
One of the most significant objectives of education is to enable students to think critically. When level of critical thinking of students increases; art education can improve their ability to review and to appreciate an artistic work. To this end; main purpose of the current study was to determine whether or not practices of pedagogical artistic criticism used in visual arts course had an influence upon the level of students' ability to criticize an artistic work. At the same time; the second objective was that artistic criticism –which is one of the four disciplines of pedagogical criticism method would be analyzed. Thus; 100 8th graders of a secondary school were asked to review Picasso's painting“Child with a Dove ”in terms of four disciplines. The data gathered using a questionnaire form were analyzed with frequency and percentages. These data were processed using SPSS for Windows 22.00 statistics software package. According to the results of the questionnaire; students successfully analyzed the painting“Child with a Dove”and were able to describe what the painting inspired for their imaginations, what artistic work it was, what it depicted and to tell its name and the period when it was produced in terms of description, analysis, interpretation and judgment. Key Word: Pedagogy, Art Criticism, Pedagogy Criticism, Education, Art Education