The morphological and molecular characterization of barberry genotypes from Turkey and Kyrgyzstan
Türkiye ve Kırgızistan'dan alınan kadın tuzluğu genotiplerinin moleküler ve morfolojik karakterizasyonu
- Tez No: 459100
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZAİ ERCİŞLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Morfolojik ve moleküler karakterizasyon, kadın tuzluğu, Berberis sphaerocarpa Kar. et Kit, Berberis crataegina, Morphological and molecular characterization, Barberry, Berberis sphaerocarpa Kar. et Kit, Berberis crataegina
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Meyve Yetiştirme ve Islahı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma Türkiye'deki Kayseri ilinden toplanan 10 adet kadıntuzluğu (Berberis crataegina) genotipi ve Inter Simple Sequence Repeat Markers (ISSR) Molecular Markers kullanan Kırgızistan'dan toplanan 22 adet kadıntuzluğu (Berberis sphaerocarpaKar. Et Kit ) genotipini içeren iki popülasyon arasındaki ilişkiyi ve genetic çeşitliliği araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Karakterizasyon işlemi 32 çalı formlu kadın tuzluğu genotipi üzerinde 20 (ISSR) primer kullanılarak gerçekleştirilmiş ve 150 banttan 111'inin polimorfik olduğu elde edilmiştir. Bant boyutu 190 bp ile 1400 bp arasında değişirken, üretilen her bir primer için bant numarası 5 ila 14 arasında değişmiştir ve 20 (ISSR) primerden üretilen ortalama allel sayısı 7.5'tur. Analiz, NTSYS Pc-2.11X yazılımı kullanarak yapılmıştır ve UPGMA tekniğine dayanan bir dendrogram oluşturulmuştur. 2 primer olan (AG)7YC ve (TCC)5RY monomorfikiken,diğer 3 primer (TAA)8, (CA)6AC ve (CAC)6 hiç bir sonuç vermemiştir. Öteyandan, primerlerin geri kalanı (%28.6-%100) ve % 74 ortalama arasında sıralanan polimorfizm oranlarıyla polimorfiktir. Ayrıca, bu çalışma aynı genotipi kapsayan meyveler arasındaki morfolojik bir karşılaştırmayı içermektedir, bu karşılaştırma bazı morfolojik karakterlerin (ağırlık, uzunluk ve genişlik) temeline dayanmaktadır. Bu çalışmada yapılan tüm gözlemler (ISSR) moleküler işaretleyicileri kullanmanın türleri belirli bir cins içerisinde ayırmada güvenilir bir yöntem olduğunu, gelecekteki yapılacak çalışmalar, genetik kaynakların karakterizasyonu için işaretleyicileri seçmede karar vermenin değerli bir kanıtını sağlayacaktır ve kadın tuzluğu bitkisi ıslah programlarının geliştirilmesine katkıda buluacaktır. 2017, 56 sayfa
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the genetic diversity and the relationship between 2 populations including 10 genotypes of Berberis crataegina collected from the province of Kayseri in Turkey and 22 genotypes of Berberis sphaerocarpa Kar. et Kit collected from Kyrgyzstan using Inter Simple Sequence Repeat (ISSR) Molecular Markers. The characterization was performed using 20 ISSR primers on 32 Barberry genotypes and obtained 150 bands of which 111 bands were polymorphic.Band size varied between 190 bp and 1400 bp, band numbers for each primer produced varied between 5 to 14 and the average of alleles produced from 20 (ISSR) primers was 7.5.The analysis was performed using NTSYS Pc-2.11X software, and a dendrogram was constructed based on UPGMA technique.3 primers (TAA)8, (CA)6AC, and (CAC)6 did not show any results whereas, 2 primers (AG)7YC and (TCC)5RY were monomorphic. On the other hand, the rest of primers were polymorphic with polymorphism percentages ranged between (28.6%-100%) and an average of 74%.Also, this study included a morphological comparison between fruits of same involved genotypes, this comparison is based on some morphological characteristics (weight, length, and width). All observations made in this study provide that using (ISSR) molecular markers is a reliable method for separating types within a specific genus, and a valuable evidence for decision making in choosing markers for future works, characterization of germplasm, and for contributing of developing Barberry improvement programs. 2017, 56 pages