Kentlerin rekabetinde önemli bir turizm faktörü olarak coğrafi işaretleme ve planlamaya yansıması
Geographical indicators as an important factor in competitiveness of the cities and their reflection of the city planning
- Tez No: 459193
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ECEMİŞ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel Kalkınma, kentler arası rekabet, coğrafi işaretler, Regional development, competıtıveness between cities, geographical indicators
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Tarihi süreç içerisinde bölgelerin gelişme dinamiklerinde çeşitli nedenlerle farklılıklar oluşmaya başlamakta olup bu farklılıklarda bölgeler arası dengesizliklerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Devletler bölgelerarası farklılıkları ortadan kaldırmak için bölgesel politika uygulamalarına yönelmiştir. Bu aşamada turizm sektörü, ülkelerin bölgesel anlamda kalkınmaları için önemli bir potansiyeldir. Özellikle son yıllarda ülkelerin ekonomilerine çok fazla katkı sağlayan turizm, alternatif turizm çeşitlerinin yaygınlaşmasıyla da yılın belli zamanlarında kalmayıp tüm yıla yayılma özelliği göstermesi açısından ülkeler için bir fırsat haline gelmiştir. Son yıllarda yaşanan tüm bu gelişmelere baktığımızda, dünyada ve ülkemizde geçmişten gelen değerlerin ve yöresel ürünlerin hiçbir zaman değerini kaybetmediğini görmekteyiz. Coğrafi İşaretleme yolu ile yöresel ürünlerin değeri artmakta ve bulunduğu yöreye önemli katkıları bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, genelde küreselleşen dünyada bölgeler arası farklılıkların gidermesinde önemli bir turizm faktörü olarak coğrafi işaretleme konusunun kavramsal olarak anlatıldığı ve dünyadan örneklerin incelendiği, özelde ise Türkiye'nin 26 bölgesine yönelik sentez çalışması yapılarak bu bölgelerin bölge planları incelenmiş ve değerlendirme yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda tez konusu kapsamında kriterler belirlenerek Türkiye'nin illeri bazında puanlama sistemi oluşturulmuştur. Puanlama sonucunda bölgelerin değerleri açısından en yüksek puanı alan, ortalama puanı alan ve düşük puanı alan bölgelerin, coğrafi işaretlemenin bölgelerdeki rekabete ve turizme nasıl yansıdığını değerlendirilmesi açısından bölge planları incelenmiş ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
During the historical process, as a result of different reasons discrepancies have occurred in the development dynamics of regions and this has caused the emergence of imbalances between the regions. States canalized to regional politics applications to eliminate the regional differences. At this stage, tourism sector is an important potential for the regional development of the states. Especially tourism sector that has a big contribution to the states economies at the last years, together with the proliferation of alternative tourism types, it became a chance for the states as it is not only for a certain period of the year but instead it is spread to different periods of the year. When we look at all these developments in the recent years, we see that the values from the past and regional products both in the world and in our country never lose their values in time. The value of the regional products increases with Geographical Tagging and this has important contributions to the region it is located. The aim of this study is generally globalized as an important tourism factor in the removal of differences between the regions in the world as described in the conceptual geographical marking topic and examining samples from around the world, in particular by making Turkey the synthesis study for the 26 regions examined in the plans of the region and the evaluation was made. In line with this purpose, scoring system based on Turkey's figures has been established by setting criteria within the thesis topic. Scoring results in the highest score in terms of value of the area, the average score of the field and the low points in the area of geographic how marking the region competitive and tourism in the examined area plans for the evaluation is reflected and evaluated.