Behavioral and electrophysiological signatures of expectation, interference and discrimination in time perception
Zaman algısında beklenti, bozucu etki ve ayırt etmenin davranışsal ve elektrofizyolojik işaretleri
- Tez No: 459337
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ANNETTE EDELTRAUD HOHENBERGER GEB. LIPPOK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Zaman Algısı, Beklenti, N1P2 Kompleksi, CNV, Dikkatsal zaman-paylaşımı, Time Perception, Expectation, N1P2 complex, CNV, Attentional time-sharing
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişsel Bilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Beklenti, bozucu etki ve zamansal ayırt etme zorluğu insanlarda zaman algısını etkileyen üç önemli faktördür. Bu tezin kapsamı içinde beklenti algılanan zaman aralığındaki ek bir görevin zaman aralığı içindeki yerine göre ortaya çıkabilir. Sonuçlar göstermiştir ki, dikkatin geçen zamanın takip edilmesinden ek görev performansına kayması sonucunda zaman algısında dikkatsal zaman paylaşımı teorisi ile uyumlu biçimde zaman algısında bozulma ortaya çıkmıştır (Deney-1-2-3). Fakat, aktüel ve önceden kaydedilmiş aralıkların bir içsel eşik ile Deney-3'deki gibi karşılaştırılmasının zorluk içermediği gösterilmiştir. Beklenti etkisi ayrıca elektrofizyolojik işaretler ile de çalışılmıştır (Deney-4-5). Bir zaman aralığının iki ucu arasındaki Olasılıksal Negatif Varyasyon (CNV) artan beklentinin bir işaretidir. CNV rotasındaki değişim beklenenden uzun zaman aralıkları için subjektif zamanlamayla ilgili cevapları öngörmektedir. Dahası, aralığın sonu beklenmiyorsa beklendiği duruma göre N1 tepe potansiyelinin daha büyük bir genliğe sahip olduğu gösterilmiştir. Zaman algısı ve ek görev arasındaki bozucu etki bütün davranışsal deneylerde gösterilmiştir (Deney-1-2-3). Bundan bağımsız olarak tekrar-üretme aşamasında zamanlamanın ve ek görevin merkezi tepki gereksinimlerindeki çakışmayı işaret eden bir inhibisyon etkisi bulunmuştur (Deney-3). Dahası, görevler arasındaki çakışma, tekrar-üretme aşamasında ise, inhibisyon etkisinden bağımsız olarak zaman aralığının sonuna doğru ek bir bozulmaya neden olmuştur. Zamansal ayırt etmedeki zorluk, zamansal bir olayın beklentisinin açık bir tepkiyi işaret etmediği durumlarda ortaya çıkar. Açık bir cevabın mümkün olmadığı zaman aralıklarında P2 tepe potansiyeli subjektif olarak verilen kısa veya uzun cevaplar ile module edilir (Deney-4). Daha da önemlisi, ilgili zamansal cevap belirsiz ise P2 tepe potansiyeli değişimi görev performansının doğruluğu ile orantılı olarak gözlenmiştir (Deney-5).
Özet (Çeviri)
Expectation, interference and temporal discrimination ability are three crucial factors which affect human time perception. In this thesis, expectation is obtained by temporal location manipulation and results indicate that attentional time-sharing between keeping track of time and doing the concurrent task leads to timing disruption which supports the working memory maintenance accounts (Exp-1-2-3). Expectation effect is also studied through electrophysiological markers (Exp-4-5). Results indicate that the change in the CNV (Contingent Negative Variation) course – which is a marker of growing expectation – predicts the subjective timing responses for intervals which are longer than expected. Moreover, the N1 peak shows higher amplitudes when the offset of the interval is not expected in comparison to the threshold. Evidence for interference between timing and a concurrent task is provided by all behavioral experiments. An independent response inhibition effect on timing occurs during the reproduction stage indicating an overlap between the central response requirements of the timing task and the concurrent task (Exp-3). Moreover, the overlap between the tasks at the end of the interval caused a further disruption in timing in the reproduction stage. Difficulty in discrimination occurs in situations in which the expectation of a temporal event does not provide a clue for an apparent response. Findings show that the interval offset P2 peak is sensitive to subjective responses in intervals with no apparent accurate response (Exp-4). A P2 peak modulation in terms of the accuracy in the task performance occurs when there is difficulty in terms of the relevant timing response (Exp-5).