İmam hatip lisesi meslek dersleri öğretiminde öğretmenin rolü (Sivas ili örneği)
Imam hatip high school teachers' role in teaching vocational courses
- Tez No: 459473
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Din Eğitimi, İmam Hatip Lisesi, Öğretmen rolleri, Education, Religious Education, Vocational Religious High School, Teachers' Roles
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 307
Özet
Bu araştırma, İmam Hatip Lisesi meslek dersleri öğretmenlerinin, meslek derslerini öğretmede oynadıkları rolleri, öğrenci ve öğretmenlerin bakış açılarına göre nasıl algıladıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Öğretmenin rolü, öğrenci merkezli olup okul/sınıf içerisindeki rolü ile çevresel rolleri gibi kısımlara ayrılmaktadır. Öğretmene ilişkin bu rollerin öğretime yansımasında öğretmenin mesleki ve kişisel niteliklerinin de ortaya konulması gerektiği için araştırmada söz konusu niteliklere de yer verilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Sivas ili ile sınırlı olan bu araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde İmam Hatip Lisesi öğretim programı, öğretmen ve meslek dersleri öğretmeninin rolü, programın hedefi ve beklentileri ele alınmıştır. İkinci bölümde araştırmaya katılan öğrencilerin gözüyle, öğretmenlerin rolü çerçevesinde meslek dersleri ve öğretmenlere ilişkin değerlendirmeleri yer almaktadır. Üçüncü bölümde öğretmenlerin kendi bakış açılarından öğretimdeki rolleri ve buna bağlı olarak sahip olmaları gereken niteliklerin boyutu ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out how the teachers who give vocational lessons at the vocational religious high schools perceive their roles at teaching vocational lessons regarding both the students' and the teachers' perspectives. The role of the teacher is student centered and can be classified as the teacher's role at school / in the classroom, in the neighbourhood and so on. Since in reflecting the roles of the teacher on the learning process, the teacher's personal and professional qualifications must be revealed, these are also included in the study. Surveys are used as a data collection tool in this study. The research is limited to Sivas city and it has three sections. In the first section, The Vocational Religious High School Curriculum , the role of the teacher and the vocational lessons teacher, the objectives and the expectations of the syllabus are discussed. In the second section, there are the considerations of students about the teachers and vocational lessons within the framework of the role of teachers. In the third section, the extent of the qualifications that the teachers must have and the teachers' roles from their own point of view are handled.