İlköğretim okullarında değerler eğitimi uygulamalarına ilişkin öğretmen görüşleri
Teachers' opinions about valuves education practice at primary schools
  1. Tez No: 459580
  2. Yazar: BİLAL KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYCAN ÇİÇEK SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim, eğitim kurumu, değer, değerler eğitimi, karakter eğitimi, değerler eğitimi yaklaşımları, değer eğitimi ölçeği
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı, kamu ilköğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin değerler eğitimi uygulamalarına ilişkin görüşlerini çeşitli değişkenlere göre belirlemektir. Veri toplama aracı olarak İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin değerler eğitimi uygulamalarına ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesinde Okudan (2010) tarafından geliştirilen“Eğitim Yöneticilerinin Değer Eğitimi Yeterliliklerini Algılama Ölçeği”nden yararlanılmıştır. Araştırmacı tarafından Ölçeğin güvenirlik katsayısı 0,810 (Cronbachalpha) olarak tespit edilmiştir. Ölçekten elde edilen veriler SPSS 17.0 paket programıyla analiz edilmiştir. Ölçeklerden elde edilen toplam puanların çeşitli değişkenler bağlamında analizinde bağımsız gruplar için t-testi, tek yönlü ANOVA testi, anlamlı farkın bulunması durumunda gruplar arasındaki farkı belirlemek için Tukey HSD analizi yürütülmüştür. Araştırma bulgularına göre ilköğretim okullarındaki değerler eğitimi uygulamalarına ilişkin öğretmen görüşleri; branş, okul türü, mesleki kıdem, mezun olunan fakülte türü ve hizmet içi eğitime katılma durumu bakımından farklılaşmaktadır. Araştırma bulguları sınıf öğretmenlerinin branş öğretmenlerine göre, ilkokulda görev yapan öğretmenlerin ortaokulda görev yapan öğretmenlere göre, eğitim fakültesi mezunu olan öğretmenlerin diğer fakültelerden mezun olan öğretmenlere göre, değerler eğitimi konusunda hizmet içi eğitime katılan öğretmenlerin katılmayan öğretmenlere göre ve mesleki kıdemi 1-5 yıl olan öğretmenlerinin mesleki kıdemi 11-15 yıl olan öğretmenlere, ayrıca mesleki kıdemi 16-20 yıl olan öğretmenlerinin mesleki kıdemi 11-15 yıl olan öğretmenlere göre ilköğretim okullarındaki değerler eğitimine ilişkin görüşlerinin daha olumlu olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this search is to detemine teachers' (who study at publıc primary school) opinions about value seducation practice according to various variables.As data collection tool,“EducationAdministors”Values Education Competence Perception Scale" which was developed by Okudan (2010) has been used to evaluate teachers' opinions (who study at publıc primary school) about values education practice. Reliability coefficient of scale has been identified as 0,810 (Cronbachalpha) bytheresearcher. The data obtained from the scale have have been analyzed with SPSS 17.0 pack age programme. For in dependent group; T- test and one way Anova; and to determine the difference between groups (when found distinctive diffrence), Turkey HSD analys is have been conducted to analyze the total point sobtained from the scales to several variables. To research findings, teachers' opınıons about valuese ducation practice at prımary school have change daccording to branch, school type, Professional seniority, graduated faculty and attending to in-sevice training. Research findings have revealed that the opinions of the classroom teachers when compared to branch teachers, the primary school teachers when compared to secondary school teachers, the teachers graduated from faculty of education when compared to the teachers graduated from other faculties, the teachers attended in-service training about values education when compared to not-attended teachers, the teachers who have seniorty between 1-5 years when compared to the teachers who have seniorty between 11-15 years and also the teachers who have seniorty between 16-20 years when compared to the teachers who have seniorty between 11-15 years are more positive in terms of values education . KeyWords: Primary Education, Educational Institutions, Value, Values Education, Character Education, Values Education Approaches, Value Education Scale.