Yönetim bilgi sistemlerinin işletmeler açısından stratejik önemi: Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı örneği
The management i̇nformation systems for businesses of strategic i̇mportance: Turkey Petroleum Corporation example
- Tez No: 459667
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim Bilgi Sistemleri, Bilgi Teknolojileri, Bilgi Sistemleri, Stratejik Yönetim, Management İnformation Systems, Information Technologies, Information Systems, Strategic Management
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Küresel ortamda yaşanan yoğun rekabet, işletmelerin yaşamlarını sürdürmeleri için doğru zamanda ve yerde bilgiye ihtiyaç duymayı gerektirmiştir. Yöneticiler, gerek stratejik planlarını ve programlarını gerekse de fizibilite raporlarını hazırlarken işletme için önemli olan bilgileri yönetim bilgi sistemlerinden temin etmektedirler. Organizasyonlar çevrelerinde yaşanan değişimlere uygun kararlar almak ve esnek bir yapı göstermek için tüm bilgileri tam ve doğru bir yöntemle hazırlayarak yöneticilere raporlamaktadırlar. Yönetim bilgi sistemleri doğru ve gerekli olan bilginin kime, nasıl, nerede ve ne zaman gerektiğini belirlemede önemli bir unsur olmaktadır. Bu çalışmada, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü bünyesinde yönetim bilgi sistemlerinin etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla TPAO Batman Bölge Müdürlüğü'nde anket tekniğiyle yönetim bilgi sistemlerinin etki derecesi ölçülmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the global market of world the market owners are needed to support as informatically in the right time and right position. That information will also support the manager to arrange their future plans in the markets. The organisation have to inform their manager exactly to be flexible and to make right decision. The management information system is needed to determine such crucial points what kinds of information, where and when it is needed in the market places. In his study, the effect of management information systems has tried to put forward to the TPAO Batman District Management. For that purpose, the degree of impact of management information systems with survey techniques have been tried to be measured at TPAO Batman District Management.