Sürmene Müftüsü Hacı Hafız Mustafa Günay Hoca Efendi'nin hayatı, eserleri, tasavvuf anlayışı ve müsıkisinaşlığı
The life the works the mistical understanding and musican experience of Hacı Hafız Mustafa Günay, the Muftiof of Sürmene
- Tez No: 459741
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Din, Müzik, Biography, Religion, Music
- Anahtar Kelimeler: Dini Mûsikî, Ses, Form, Makam, Mustafa Günay, Religious Music, Sound, Form, Mode, Mustafa Günay
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Din Musikisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu tezde Hacı Hâfız Mustafa Günay Hoca Efendi'nin hayatı, eserleri ve mûsikîşinaslığı ele alınmıştır. Hacı Hâfız Mustafa Günay Hoca Efendi; kendini vatanına, milletine adamış, ömrünü Allah yolunda ve İslâm'ı en güzel şekilde yaşayarak geçirmiştir. Çevresine karşı her zaman yardımsever, merhametli, güler yüzlü, vefa duygusu yüksek bir insandır. Mûsiki açıdan Dini Mûsiki fomlarına hakim, güzel bir sese sahip bir şahsiyettir. Bu tezde Hacı Hâfız Mustafa Günay Hoca Efendi'nin yakınlarıyla röportajlar yapılarak yazı diline dökülmüştür ve kendisinin üç işitsel-görsel kayıtları tespit edilerek notaya alınmıştır. Transkripsiyonu yapılan bu işitsel-görsel kayıtların ses icrası, form yapısı ve makam analizi yapılmıştır. Bu kayıtlar Hoca Efendi'nin müzikâl teknik ve nazari bilgilerini, makam anlayışını, icra ve tavır özelliklerini ortaya koymuştur. Bu materyaller mûsikî mirasımıza yeni bir kaynak olacaktır. Ayrıca gelecek nesillerin Dini Mûsiki'yi öğrenmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this paper, the life, works and musical experience of Haji Hâfız Mustafa Günay Hodja are reviewed. Haji Hâfız Mustafa Günay Hodja has dedicated him to his nation and people and has spent his life on the way of Allah by living Islam in a profound way. He has always been helpful, chartable, merciful, compassionate, cheerful, good-humored and faithful towards his environment. As for musical competence, he was capable and distinguished in Religious Musical forms and had a very good sound. In this study, the close vicinity of Haji Hâfız Mustafa Günay Hodja are interviewed and the interviews are converted into written language. His three audio-visual records are specified and then converted into musical notes. The sound execution, form structures and mode analysis of these audio-visual record of which the transcriptions are made are compiled. These record has revealed the musical techniques, related theoretical knowledge, mode understanding and execution and attitude properties of Hodja Efendi. These materials shall contribute a new source to our musical inheritance. They are also important for the future generations in learning Religious Music.