Yabancı dilde yazma becerisini öğrenen özerkliği bağlamında sınama
Assessing writing skills through learner autonomy
- Tez No: 459768
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SILA AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öğrenen özerkliği, yazma becerisi, sınama, dereceli ölçme aracı, learner autonomy, writing skill, testing, rubric
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Yazma becerisi dört temel beceriden biridir. Günümüzde artan gereksinim doğrultusunda hem iletişim kurabilme, hem de akademik başarının gelişimi açısından yazma becerisinin oldukça önemli bir hale geldiği söylenebilir. Ancak öğrencilerin yabancı dilde yazma becerisini edinmekte zorlandıkları ve yazma becerisinin sınanmasında kullanılan dereceli ölçme araçlarını tanımadıkları gözlenmiş ve bu nedenle bu çalışmada yazma becerisinin öğrenen özerkliği bağlamında sınanmasına yer verilmiştir. Çalışmanın araştırma bölümünde öğrenen özerkliği bağlamında yazma becerisine ilişkin farkındalık düzeylerini ölçmek için çalışma öncesinde 77 hazırlık öğrencisine gereksinim çözümlemesi uygulanmıştır. Sonrasında 44 kontrol grubu ve 46 deney grubu öğrencilerinin ikinci dönem sonu yazma sınavı notları ön test olarak değerlendirilmiştir. Ön testin ardından öğrencilere ön uygulamalar olarak yazma becerisinin sınanmasında kullanılan dereceli ölçme araçları ile var olan hataları bulmaları istenen dört adet metin verilmiştir. Hem deney hem de kontrol gruplarına yine aynı dört metin verilerek son uygulamalar yapılmış ve son test olarak öğrencilerin üçüncü dönem sonu yazma sınavı notları ele alınmıştır. SPSS 22. paket programı ile elde edilen veriler ışığında, öğrenen özerkliğin yazma becerisinin gelişimine katkıda bulunduğu bu nedenle bu çalışmanın yalnızca yazma becerisine değil, diğer becerilere de uyarlanabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Writing skill is one of the four basic skills. Writing skill has become important because of a person's demand for the communication and academic success. However, it has been observed that both students have difficulties while learning writing skill and they do not know the rubric that is used in testing of the writing skill. Therefore, in this research, the testing of writing skill has been mentioned in terms of learner autonomy. In the research part of this study, need analysis has been applied to 77 preparatory class students in order to test their level of awareness of writing skill in terms of learner autonomy. After the need analysis has been applied, final writing exam scores which both 44 control group and 46 experimental preparatory class of students had in the second period of the academic year, have been evaluated as a pre-test. Then, these students have been given four texts as pre- applications. Both experimental and control group of students have been taken the same four texts as a post-application. In addition, their final writing exam scores which they had in the third semester of the academic year, have been considered as a post-test. In the research, SPSS 22 Windows programme has been used to analyze the data. In the light of the data, it can be said that learner autonomy makes a great contribution to the improvement of writing skill, so this research can be adjusted to not only writing skill, but also other skills.