Ergenlerde tanrı algısı ve karar verme stilleri arasındaki ilişki üzerine bir araştırma
A research about the relationship between the perception god and stiles of making decision in adolescence
  1. Tez No: 459802
  2. Yazar: MURAT DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Psikoloji, Philosophy, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Tanrı Algısı, Karar Verme, Adolescence, Perception God, Decision Making
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmanın amacı Tanrı algısı ile karar verme stilleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu amaçla öncelikle ilgili literatür taranarak teorik çerçeve oluşturulmuştur. Daha sonra araştırma için gerekli ölçme araçları belirlenmiş ve belirlenen ölçme araçları örneklem grubuna uygulanmıştır. Uygulama sonucunda elde edilen veriler SPSS 22.0 paket program aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma 13-18 yaş aralığındaki 730 ergen üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, veri toplama aracı olarak; Kişisel Bilgi Formu, Güler (2007b) tarafından geliştirilen Tanrı Algısı Ölçeği ve Çolakkadıoğlu (2003) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan Ergenlerde Karar Verme Ölçeği kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda Tanrı algısı ile karar verme özsaygısı ve Tanrı algısı ile ihtiyatlı seçicilik stili arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Diğer karar verme stilleri (sorumluluktan kaçma, panik ve umursamazlık) ile Tanrı algısı arasında ise negatif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is determining the relationship between the perception of god and decision making stiles. First of all theoretical frame is created by scanning related to content for this objective. After that required evaluation materials are decided for this research and these materials are applied to the sample group. Application results are analyzed by using SPSS 22.0 software. This research applied to 730 adolescences between the ages 13 to 18. The data collection of tools personal data form, scale of god perception created by Güler (2007b) the scale of the decision making in adolescences is adopted to Turkish by Çolakkadıoglu (2003) are used in this research. The results of the analyses: A meaningful relationship is found in a positive way between the perception of god and self-regard of decision making and a meaningful relationship is found in a positive way between cautious stile of selectiveness and the perception of god. A meaningful relationship is found in a negative way between the other decision making styles (avoiding from responsibility, regardlessness and panic) and the perception of god.