II. Meşrutiyet Dönemi süreli yayınlarında öğretim ilke, yöntem ve teknikleri (Tedrîsât Mecmûası örneği)
In the periodicals of the Second Constitutional Period publications teaching principles methods and techniques (Tedrîsât Mecmûasısample)
  1. Tez No: 459801
  2. Yazar: SÜMEYYE DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYUP ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tedrîsât Mecmûası, II. Meşrutiyet, İlke, Yöntem, Teknik, Tedrîsât Mecmûası, The Second Constitutional, Peinciples, Methods, Echniques
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
II. Meşrutiyet Dönemi'nde eğitim-öğretim kitlelere basın yayın yoluyla ulaşmaya başlamıştır. Bu noktada birçok eğitim dergisinin neşredildiği dönemde din, fen, matematik, beden eğitimi gibi konularda makaleler ve ders numûnelerini bünyesinde barındıran Tedrîsât Mecmûası da eğitim açısından önemli bir yer edinmektedir. Bu çalışma, II. Meşrutiyet döneminde neşrolmuş olan Tedrîsât Mecmûası (1-69) adlı dergide bulunan dini metinlerin transkripsiyonu ve ders örneklerinin öğretim ilke, yöntem ve teknikleri açısından incelenmesini ihtiva etmektedir. Tedrîsât Mecmûası dergisinde yayınlanan makaleler ve ders numûneleri çalışmamızın temelini oluşturmaktadır. Çalışmamız Tedrîsât Mecmûası örneğinden yola çıkarak II. Meşrutiyet Dönemi eğitim- öğretim anlayışı hakkında bilgi edinmemiz, din öğretiminde kullanılan yöntem ve teknikleri anlamamız ve günümüz modern eğitim sisteminde kullanılan ilke, yöntem ve tekniklerin benzerliklerini ve ayrışan yönlerini fark etmemiz açısından önemlidir. Bununla birlikte“Osmanlıca”ile ilgili günümüzde yapılan çalışmaların yetersizliği geçmişe yönelik kopukluğu beraberinde getirmektedir. Yine bu çalışma Tedrîsât Mecmûasından örnek olarak alınan metinlerin günümüz Türk harflerine dönüştürülüp din eğitimi literatürüne kazandırılmak suretiyle geçmişin izdüşümlerini yansıtarak geçmişle bir köprü oluşturması açısından da önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
In the second constitutional period, education and training started to reach people by the press. In the period, the periodicals were served a significant function interms of delivering the concepts of education and training to the society, in a great detail. Journal of primary education, Tedrîsât Mecmûası which contains reviews, articles and lecture samples of religion science, mathematics even physsical educatiob is considered as cornerstone which deeply affected social, cultural and political life or ıts era. This study involves examining teaching methods and techniques of lecture samples and transcription of religious texts which was found in Tedrîsât Mecmûası (1-69). Lecture samples and articles which were brought out in TedrÎsât Mecmûası have been the main part of our study. By means of these samples: we will be able to get an idea about understanding education at that period, finding out techniques and methods which were used in religious training. İn addition to that, it helps us to contribute beter comparison education facts or the current time and then. On the other hand ,unsufficient study in otoman language up to now causes disconnections between nowadaysand past. To overcome that difficulty, texts which were taken from Tedrîsât Mecmûası has been written in Latin letters this transformation is important in terms of identifying continuum in between past and present and it is throught as a bridge.