Dijital imza sisteminin kullanımında etkili olan faktörlerin Teknoloji Kabul Modeli ile incelenmesi
Analysing the factors affecting digital signature system usage through Technology Acceptance Model
  1. Tez No: 459811
  2. Yazar: NEDA ALIPOUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR AYDIN, YRD. DOÇ. DR. HANDAN ÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, İşletme, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital İmza, Teknoloji Kabul Modeli, Yapısal Eşitlik Modeli, Digital Signature, Technology Acceptance Model, Structural Equation Model
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Dijital imza dünyada elektronik ortamlarda kullanım kolaylığı sayesinde yaygınlaşan bir mekanizmadır. Şifreleme algoritmalarını kullanarak elektronik verilerin güvenliliğini, bütünlüğünü, doğruluğunu ve gizliliğini sağlamaktadır. Araştırmanın temel amacı dijital imza sistemini kullanan personellerin algı ve kullanma davranışlarını etkileyen değişkenleri ortaya koymaktır. Bu doğrultuda teknoloji kabul modelinden faydalanarak her bir değişkenin etki derecesini belirlemek ve bu değişkenleri bir yapısal model kapsamında analiz etmek için Atatürk ve Gümüşhane üniversitelerinde çalışan 494 akademik ve idari personelden anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde ve araştırmanın hipotezlerini test etmek için yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre; endişe faktörü, algılanan fayda faktörü üzerinde negatif bir etkiye sahiptir. Bununla birlikte güven faktörünün, algılanan fayda ve algılanan kullanım kolaylığı faktörleri üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığı tespit edilmiştir. Diğer bir bulgu olarak; algılanan fayda faktörünün, tutum faktörü üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmanın hipotez testlerinin sonucunda algılanan kullanım kolaylığı faktörünün tutum faktörü üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak dijital imza teknolojisinin benimsemesinde personellerin kullanım niyetleri, gerçek davranışlarını %88,1 oranında etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Digital signatures are a mechanism that is becoming widespread in the world thanks to its ease of use in electronic environments. It provides the security, integrity, authentication and privacy of electronic data by using encryption algorithms. The main purpose of the research is to present the variables affecting the perception and usage behaviors of the personnels using the digital signature system. In this regard, data were collected from 494 academic and administrative staff working at Atatürk and Gümüşhane universities in order to determine the degree of effect of each variable by using technology acceptance model and to analyze these variables under the structural model. Structual Equation Model was used to analyze data and hypotheses testing. According to analysis results, anxiety has a negative impact on perceived usefulness. On the other hand, it has been found that trust has no significant effect on perceived usefulness and perceived ease of use. In addition, it has been obtained that perceived usefulness has a positive effect on attitude, and perceived ease of use has no a significant effect on attitude. In addition to these, in the adoption of digital signature technology, it has been seen that staff actual behaviors are affected by intention to use with a rate of 88.1%.