İşgörenlerin örgütsel bağlılık düzeylerinin presenteeismdeki rolü: Otel işletmelerinde bir uygulama
The role of employees' organizational commitment levels on presenteeism: An application in hotel enterprises
  1. Tez No: 459820
  2. Yazar: SİBEL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKALP NURİ SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Otel İşletmeleri, Örgütsel Bağlılık, Presenteeizm, Tourism, Hotel Enterprises, Organizational Commitment, Presenteeism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı otel işletmelerinde çalışanların örgütsel bağlılık düzeyleri ile presenteeism davranışları arasındaki ilişkiyi incelemek ve örgütsel bağlılığın presenteeism üzerinde etkisinin olup olmadığını belirlemektir. Bu amaçla, Erzurum'da bulunan otel işletmeleri çalışanlarından anket tekniği ile veriler elde edilmiştir. Anket tekniği ile elde edilen veriler SPSS 20.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında kurulan hipotezlerin sınanması amacıyla, KMO ve Barlett Küresellik testi, Faktör analizi, Korelasyon analizi ve Regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda çalışanların örgütsel bağlılık düzeyleri ile presenteeism davranışları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca uygulanan analizler sonucunda çalışanların örgütsel bağlılık düzeylerinin presenteeism davranışları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the association between organizational commitment levels and presenteeism behavior patterns of the employees. It was also aimed to determine that if organizational commitment levels had an effect on presenteeism. For this purpose, data was collected from the employees of hotels in Erzurum by applying the questionaire technique. The data obtained from the survey was analyzed using SPSS 20.0 software. With the purpose of testing of the by hypothesis which established under the research Correlation Analysis, Factor Analysis, KMO and Barlett Aspheric Testing and Regression Analysis were used. As a result of the study, it has been determined a positive, significant relation between organizational commitment levels of employees and presenteeism behaviour patterns. In addition, organizational commitment levels of employees have statistically significant effect on presenteeism have been identified.