August Wilson'ın söyleminde Afro-Amerikalılık: Bir eleştirel söylem analizi
African-Americanism in August Wilson's discourse: A critical discourse analysis
- Tez No: 459837
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BEŞE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, American Culture and Literature, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: August Wilson, Yüzyıl Serisi, Afro-Amerikan Toplum, Söylem, EleĢtirel Söylem Analizi, August Wilson, Century Cycle, Afro-Americans, Discourse, Critical Discourse Analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
August Wilson, Amerikan tiyatrosunun Afro-Amerikalı sesi olarak, başyapıtı Yüzyıl Serisi ile Amerikan edebiyat tarihinde özel bir yere sahiptir. Yüzyıl Serisi, 1903 yılından 1997 yılına kadar olan dönemin toplumsal, ekonomik, siyasi ve kültürel atmosferini ve bu atmosferin Afro-Amerikan toplum üzerindeki etkilerini yansıtmaktadır. Bu açıdan Yüzyıl Serisi hem tarihi, hem kültürel hem de sosyal bir belge niteliği taşımaktadır. Bu çalışmanın amacını Wilson'ın Yüzyıl Serisini Eleştirel Söylem Analizi (ESA) yöntemiyle incelemek oluşturmaktadır. ESA, dilbilimsel kavramların sosyal olguların analizinde ve kuramsallaştırılmasında uygulanma girişimleri sonucu şekillenen sosyo-dilbilimsel bir inceleme yöntemidir. Dilsel çözümlemeye toplumsal ve tarihsel öğelerin dâhil olmasıyla dil, söyleme dönüşmektedir ve söylem, ESA'nın inceleme malzemesini oluşturmaktadır. Söylemin tarihsel ve kültürel bir bütünlük içerisinde incelenmesi, söylem ile güç, ideoloji, toplumsal hiyerarşi gibi diğer toplumsal unsurlar arasındaki ilişkinin açığa çıkarılmasına olanak tanımaktadır. Wilson'ın söylemini ESA yöntemi ile inceleyen bu çalışmada, Amerika'daki trajik tarihlerinde Afro-Amerikalıların yaşadıklarının anlaşılmasına katkı sağlamak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
August Wilson, as an Afro-American voice of American theater, has a special place for his masterpiece, Century Cycle in American literary history. Century Cycle reflects the social, economic, political and cultural atmosphere of the period from 1903 till 1997 and the effects of this atmosphere on Afro-American society. In this respect, Centruy Cycle bears historical, cultural and social documentary values. The aim of this study is to analyze Wilson's Century Cycle with Critical Discourse Analysis (CDA) method. CDA is a socio-linguistic research method shaped as a result of the attempts to apply linguistic concepts to the analization and theorization of social facts. The language turns into discourse with the inclusion of social and historical elements to the analysis, and discourse changes the CDA's analyzing material. Analyzing discourse in a historical and cultural unity enables us to reveal the relationship between discourse and other social factors such as power, ideology and social hierarchy. This study, which analyzes Wilson's discourse with CDA, aims to contribute to the understanding the lifestyle of Afro-Americans throughout their tragic history in America.