Budizm'de ve İslâm tasavvufunda zühd
The zuhd i̇n Buddhi̇sm and İslam mysti̇ci̇sm
- Tez No: 459846
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Buda, Budizm, Zühd, Tasavvuf, Tarikat, Sûfî, Buddha, Buddhism, Nirodha, Sufism, Sangha, BikĢu
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Bu çalışmada Budizm ve İslâm tasavvufundaki zühd anlayışlarının ortaya çıkışları, pratiğe yansımaları incelenerek benzerlikler üzerinde mukayesesi yapılmıştır. Zühd, bütün mistik sistemlerde insanların dünya ile ilişkisi ve hayat tarzını düzenleyen en önemli öğreti ve uygulamalardan biridir. Bu bağlamda hem Budizm'de hem de tasavvufî düşüncede önce bireysel olarak başlayan zühd anlayışı daha sonra tarihî süreç içerisinde çeşitli aşamalardan geçerek kurumsallaşmaya dönüşmüş ve toplumu maneviyata yönlendiren önemli etkenlerden biri olmuştur. Zühdü merkeze alan bu iki sistemde de ortak nokta, insanın her türlü beşerî olumsuz sıfatlardan sıyrılması ve ahlaki erdemlerle bezenerek sonsuz huzura ulaşmasıdır. Amacımız, Budizm'deki düşünce sisteminin temel dayanaklarından biri olan zühd anlayışını kaynaklarından hareketle ortaya koymak ve İslâm tasavvuf düşüncesindeki zühd anlayışıyla ortak noktalarını veya benzerliklerini bilimsel perspektiften ele alarak değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
In this study, the subject of zuhd in Islamic mysticism and Buddhism was examined. Because the comprehension of zuhd portrays the mystic beliefs of the human relations with the world and the regulation of life styles, which is one of the basic factors as in basic teachings of Buddhism and Islam sufism. In this relation, both Buddhism and in the beliefs of mysticsm, first you start with zuhd philosphy and then within the historical course after crossing diffrent developments, it has returned to become institutionalised. And it has become an important ingredient towards a spiritual world for the society. The commmon point in both the beliefs is to pull away oneself from the negative human attributes and to earn the divine attributes reaching out the infinite peace. Our aim is to put zuhd thinking of Buddhism and İslamic sufism, evaluate their similarities and common points from an academic perspective.