İbrahimî dinler olgusu
The phenomenon of Abrahamic religions
- Tez No: 459845
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL POLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hz. İbrahim, İbrahimî Dinler, Yahudilik, Hıristiyanlık, İslam, Abraham, Abrahamic Religions, Judaism, Christianity, Islam
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
Hz. İbrahim, ilahî kaynaklı Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam dinleri için ortak bir figürdür. Hz. İbrahim konusunda her üç din de birbirinden farklı birtakım görüşlere sahip olsalar da, kendisini“ortak ata”olarak kabul etmeleriyle müşterek bir paydaya da sahip bulunmaktadırlar. Daha çok bu müştereklikten kaynaklı olarak, hali hazırda yaygınlık kazanmış bir kullanım olan“İbrahimî Dinler”terimi, günümüzde bu üç dini diğer dinlerden ayırmak için kullanılan“ilahî dinler”ve“semavî dinler”terimleri gibi, temelde“tasnif edici”özellikte bir kullanım gibi görünmektedir. Ancak, tıpkı“ilahî dinler”ve“semavî dinler”terimlerinde olduğu gibi, söz konusu bu terimde de, kullanımın sıhhati konusunda bir takım problem ve tartışmaların olduğu görülmektedir. Çünkü her dinin“İbrahim”ve“İbrahimî din”algısında farklılıklar mevcuttur. Bu farklılıkların“İbrahimî dinler”algısını da farklılaştırması ihtimal dahilindedir.“İbrahimî Dinler”terimi, Batılı bilim çevrelerinde üretilen ve İslam dünyasına“dinler arası diyalog”faaliyetleriyle pazarlanan bir terimdir. Bu çalışmada, söz konusu bu terimin tarihsel geçmişi ve kökenleri incelenmeye ve bilimsel, tarihsel ve teolojik kıstaslar açısından durumu tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Prophet Abraham is a common figure for holy Jewish, Christianity and Islam. All three religions have different opinions about Prophet Abraham. However, they have something in common because they regard Abraham as a common ancestor. The term“Abrahamic Religions”that is a widespread concept now mostly because of this commonality is basically used with the aim of“classification”like“Divine Religions”and“Monotheistic Religions”which are used today to separate those three religions from the others. However, this term is also a matter of discussion in terms of usage validity and truth like those other terms such as“Divine Religions”and“Monotheistic Religions”. For, there are different perceptions between“Abraham ”and“Abrahamic Religion”in each religion. These differences may lead to different perceptions about“Abrahamic Religions”.“Abraham Religions”is a term that is produced in Western scientific circles and marketed by the activities of“inter-religious dialogue”in the Islamic world. In this study, it was attempted to determine the historical background and origins of the term, and to determine its status in terms of scientific, historical and theological criteria.