Örgütsel vatandaşlık davranışı ile örgütsel sessizlik davranışı arasındaki karşılıklı etki derecelerinin yapısal eşitlik modeli ile incelenmesi:Rize ili otel işletmelerinde bir uygulama
Examination of mutual impact levels of organizational citizenship behavior and organizational silence behavior by structural equality modelli̇ng: A study in Ri̇ze hotels.
- Tez No: 459868
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ÇAĞLAR GÜLLÜCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel VatandaĢlık DavranıĢı, Örgütsel Sessizlik DavranıĢı, Otel ĠĢletmeleri, Otel ĠĢletmeleri ÇalıĢanları, Rize
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Otel işletmelerinin rekabet ortamında varlıklarını devam ettirmeleri ve amaçlarına ulaşmalarında sağlamaları gereken koşulların yanısıra çalışanlarının desteğine ihtiyacı vardır. Nitelikli işgücü ile birlikte örgütsel vatandaşlık davranışını sergileyen çalışanlar örgütsel sessizlik davranışını göstermekten uzak bir şekilde yöneticilere destek olacak, işletmelerin gelecekteki başarılarında yarar sağlayacaklardır. Birçok bölümden ve çok sayıda çalışandan oluşan otel işletmelerinde müşteri ile içiçe olan çalışanların örgütsel vatadaşlık davranışı ile örgütsel sessizlik davranışı düzeylerini ve karşılıklı etkilerini belirleyerek çözüm önerileri ortaya koymak önem arz etmektedir. Bu sebeple gerekli koşulların sağlanması örgütsel vatandaşlık davranışını ortaya çıkararak örgütsel sessizlik davranışınında sergilenmesini engelleyecektir. Bu çalışmada Rize'de faaliyet gösteren otel işletmeleri çalışanları üzerinde yapılan bir uygulamaya yer verilmiş ve örgütsel vatandaşlık davranışı ile örgütsel sessizlik davranışı arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Rize'deki otel işletmelerinde çalışan 345 katılımcıya anket uygulanmıştır. Ankete katılanların örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütsel sessizlik davranışına ilişkin görüşlerinin bireysel özelliklerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği bağımsız örneklemler için t-testi ve varyans analizi ile test edilmiştir. Ankete katılanların örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütsel sessizlik davranışına ilişkin görüşleri, yaş dağılımları, çalıştıkları departman, medeni durum, işletmedeki tecrübe ve sektördeki tecrübelerine göre farklılık göstermezken; cinsiyet, eğitim durumu ve işletmedeki görevlerine göre anlamlı bir farklılık gösterdikleri tespit edilmiştir. Ayrıca her iki davranış üzerinde yapılan doğrulayıcı faktör analizi sonucunda örgütsel vatandaşlık ve örgütsel sessizlik davranışlarının yapısal eşitlik modelleri oluşturularak karşılıklı etki dereceleri belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre örgütsel vatandaşlık davranışı ile örgütsel sessizlik davranışı arasında anlamlı farklılıklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
There are some conditions for the hotel businesses to maintain their existence in a competitive environment and to achieve their goals. However, while achieving these, they also need the support of their employees. Thanks to the qualified workforce, the employees who exhibit organizational citizenship behavior will support managers in a way that is far from demonstrating organizational silence behavior and they will benefit the future successes of businesses. In the hotel enterprises consisting of a large number of employees and many departments, it is important to determine the levels of organizational citizenship behavior and organizational silence behavior of the employees who work very close to the customers and their mutual impacts along with proposing some suggestions to the possible problems. For this reason, ensuring the necessary conditions has the probability to reveal the behavior of organizational citizenship and prevent the demonstration of organizational silence behavior. In this study, an application was carried out on the employees of the hotels operating in Rize and it was aimed to determine the relationship between organizational citizenship behavior and organizational silence behavior. In this end, a questionnaire was applied to 345 participants working in hotel enterprises in Rize. Whether the respondents' opinions on organizational citizenship behavior and organizational silence behavior differed significantly by their individual characteristics or not was tested by t-test for independent sample and analysis of variance. It was detected that the opinions of the respondents on organizational citizenship behavior and organizational silence behaviors do not differ according to their age distribution, their departments, marital status, experience in business, and experience in the sector. However, it was found that the opinions of participants showed significant differences according to their gender, educational status and occupations. In addition, structural equality models of organizational citizenship and organizational silence behaviors were established and mutual impact levels were determined as a result of confirmatory factor analysis for both behaviors. According to the results of the research, it was concluded that there are significant differences between organizational citizenship behavior and organizational silence behavior.