Kentsel gelişmenin, kentsel yaşam kalitesi üzerindeki etkileri: Bursa örneği
The effects of urban development on urban life quality: The case of Bursa
  1. Tez No: 459895
  2. Yazar: ALPER BİLGİLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN SAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Gelişme, Sürdürülebilirlik, Kentsel Yaşam Kalitesi, Sıralı Logit Model, Faktör Analizi, Urban Development, Sustainability, Urban Quality Of Life, Sequential Logit Model, Factor Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kent ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Kentlerin gelişim süreçleri ve bu süreçlerde oluşan problemler insanların kentsel yaşam kalitelerini doğrudan etkilemektedir. Günümüzde küresel ekonominin merkezi haline gelen kentler hızla büyümektedirler. Sürecin doğal sonucu olarak, sağlıksız ve plansız gelişim sürecinin vücut bulduğu mekanlar durumuna gelmektedirler. Bu süreçte ortaya çıkan sorunların tespit edilmesinde“yaşam memnuniyeti”ve“kentsel alan kalitesi”ölçüt olarak ele alınabilir. Bu çalışmada, Bursa'da kentlilerin kentsel yaşam kalitesi ve yaşam memnuniyetleri ile ilgili bilgi, düşünce ve davranışlarını ölçülmesi, kentin yaşam alanlarına ilişkin nitelikler ile yaşam memnuniyeti ve kentsel alan memnuniyeti arasındaki ilişkileri belirlemek amaçlanmaktadır. Ayrıca bu çalışmada Bursa'da kentsel yaşam kalitesi düzeyinin yükseltilmesi için gerekli ölçütleri belirlemek ve alınabilecek önlemleri saptamaya çalışmak hedeflenmektedir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk iki bölümde kentsel gelişme, sürdürülebilirlik ve kentsel yaşam kalitesi kavramları açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise, alan araştırmasında toplanan veriler“sıralı logit model”ve“faktör analizi”gibi ekonometrik analiz yöntemleriyle yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Urban development processes and the problems that arise in these processes directly affect the quality of urban life of people. The cities that are now the center of the global economy are growing rapidly. As a natural consequence of the process, they are the places where the unhealthy and unplanned development process takes place. In determining the problems that arise in this process,“life satisfaction”and“quality of urban area”can be considered as criteria. In this study, it is aimed to measure the knowledge, thoughts and behaviors of urban people about urban life quality and life satisfaction in Bursa and to determine the relationship between the qualities related to urban living spaces and life satisfaction and urban area satisfaction. In addition, in this study, it is aimed to determine the criteria for raising the level of urban living quality in Bursa and to try to determine the precautions that can be taken. The study consists of three parts. In the first two chapters the concepts of urban development, sustainability and quality of urban life are explained. In the third part, the data collected in the field study are interpreted by econometric analysis methods such as“sequential logit model”and“factor analysis”.