The impact of reciprocal teaching strategies on language proficiency of young efl learners
Karşılıklı öğretim stratejilerinin genç yabancı dil öğrencileri dil yeterlilikleri üzerine etkisi
  1. Tez No: 459947
  2. Yazar: KADİR DOKUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BEDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngiliz dil eğitimi ve öğrenimi, karşılıklı öğretim metodu, yabancı dil öğrencileri, geleneksel öğretim metodu, karşılıklı öğretim metodu temelli öğretim, English language teaching and learning, reciprocal teaching, reciprocal intervention, regular instruction, EFL learners
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma, karşılıklı öğretim metodunun (Reciprocal Teaching) öğrencilerin dil öğrenmeye yönelik görüşleri üzerinde ne derece etki gösterdiğini öğrenmek ve onların, okuma becerisi başta olmak üzere temel dil becerilerini geliştirebilip geliştiremeyeceğini görmeyi amaçlar. Bu hedef metodun temel stratejilerinin uygulanabilmesi amacıyla materyal ve etkinlik çeşitliliği sağlanarak öğrencilerin sürece aktif katılımı amaçlanmaktadır. Kendi sınıflarından gözlemler de dahil olmak üzere, araştırmacı, edindiği deneyimler doğrultusunda öğrencilerin süreç içerisinde aktif rol ve kendi öğrenmelerinin kontrolünü almadıkları saptamış ve bu çalışma ile modern işbirlikçi metotlar arayışına girmiştir ve sınıfların daha çok“dil sınıfı”yapısına sahip olmasını amaçlamıştır. Mevcut eğitim uygulamalarının ve öğrenci hazır bulunuşluklarının dikkate alınmasıyla birlikte karşılıklı öğretim metodunun geliştirilmiş versiyonu ile onun TEOG performansı üzerine muhtemel olumlu etkileri hedeflenmiştir. Böylelikle, hedef metot uygulamalarının öngörülmüş olumlu etkilerini test edebilmek amacıyla içerisinde dil seviyelerinin uygulanan bir ön-test ile benzerliği ortaya konulmuş olan iki öğrenci grubunun yer aldığı“yarı-deneysel”araştırma deseni gerçekleştirildi. Deney grubunda karşılıklı öğretim temelli eğitim uygulanırken kontrol grubunda ise alışılagelmiş öğretim uygulamalarına devam edilmiştir ve bu eğitim modeline bu çalışma boyunca“geleneksel eğitim modeli”adı verilmektedir. Her iki çalışma grubunun muhtemel gelişimi ve bunun ne derece gerçekleştirildiğinin belirlenebilmesi amacıyla eğitim süreci sonrasında TEOG sınavı öğrenci performansları, süreç öncesi uygulanan ve bir örnek TEOG sınavı olan ön-test sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca, öğrencilerin dil öğrenme süreci üzerine görüşleri açısından muhtemel bir değişikliğin gerçekleşip gerçekleşmediğini belirleyebilmek amacıyla bir tutum anketi, süreç öncesi ve sonrası olmak üzere hem deney hem de kontrol grubu üzerinde uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to find out the possible effect of reciprocal teaching method on learners' views on language learning, and to see whether they will improve the basic language skills starting firstly with the reading skill itself. Providing a great variety of materials making it possible to implement the target strategies of reciprocal teaching, active participation of the learners into the process is aimed. Observing even his classes that learners were not given enough chances to acquire themselves active roles in instruction and gain the control over their own learning, the researcher as the teacher has been driven to look for modern collaborative methods, with which the classes would be more language classes. With consideration of current educational practices and readiness of learners for that change in language instruction, modified version of reciprocal teaching method has been implemented with a search for its possible positive impacts on TEOG performance of learners. Therefore, in order to be able to test the anticipated positive effects of target method on language instruction, a quasi-experimental research design procedure was carried out, in which two groups of learners whose language proficiencies were determined with a pretest to be similar to each other. The experimental group was exposed a reciprocal-based instruction, while the control group was continued to be instructed as it had regularly been. The language class structure of control group was called“traditional class structure”in this study in that no change in language education and teacher-learner roles was planned. So as to compare the progress both groups had made, a sample TEOG test was exposed before the intervention and the results were contrasted with those from actual TEOG. An attitude questionnaire conducted again before and after the instructional process was also interpreted to see possible change in learner views.