Doğu Karadeniz Bölgesinde(Trabzon, Giresun ve Bayburt illerinde) girişimci profili üzerine bir araştırma
A research on the entrepreneur profile in Eastern Black Sea region (Trabzon, Giresun and Bayburt)
- Tez No: 459972
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÖZYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Doğu Karadeniz, Girişimci, Girişimci Profili, Demografik Özellik, Eastern Black Sea, Entrepreneur, Entrepreneur Profile, Demographic Feature
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmayla Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Trabzon, Giresun ve Bayburt illerinde hizmet ve imalat sektöründe faaliyette bulunan girişimcilerin şirket kurmasında etkili olan faktörleri analiz edilip, bölgenin girişimci yapısının ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmanın veri toplama aracı üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümünde, işletme kurma kararlarını etkileyen faktörleri belirlemek için 25 soru, ikinci bölümünde kişisel özellikleri ölçmek için 20 soru, üçüncü bölümünde ise demografik bilgilere ilişkin verileri tespit etmek için 25 soru sorulmuştur. Araştırmanın sonucunda girişimcilerin çok büyük çoğunluğunun erkek girişimcilerden olduğu ortaya çıkmıştır. Girişimcilerin kırsal bölge sayılabilecek köy, kasaba veya küçük ilçelerde doğdukları halde, köyden kente göç niteliği de diyebileceğimiz, il ve büyük kentlerde işlerini kurdukları ve yaşamlarını devam ettirdikleri görülmüştür. Girişimcilerin; genç yaşlarında ilk işletmelerini kurduğunu, çoğunluğunun işletme sahibi olduğu ve mevcut işlerini kurmadan önce başka işletmelerde çalışmadıklarını söyleyebiliriz. Ayrıca girişimcilerin kuruluşlarının şirket türlerinin çoğunluğunun limited şirket ve şahıs şirketi olduğu, bunun yanında profesyonel yönetim şeklinin işletmelerde yaygın olmadığı ve profesyonel yönetimden çok, aile içi yönetime yöneldiği ortaya çıkmıştır. Girişimcilerin girişimci kişilik özellikleri ile çocuk sayıları değişkeni arasında anlamlı bir farkın olduğu belirlenmiştir. Tek çocuğu olan katılımcıların puanlarının beş ve üzeri çocuğu olanların puanlarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to analyze the factors that are effective in the establishment of companies in the service and manufacturing sectors in Trabzon, Giresun and Bayburt in the Eastern Black Sea Region and to reveal the entrepreneurial structure of the region. The data collection tool of the study consists of three parts. In the first part, 25 questions were asked to determine the factors affecting the decision to establish a business, 20 questions to measure personal characteristics in the second part, and 25 questions in order to determine the data related to the demographic information in the third part. As a result of the research, it is found that the vast majority of entrepreneurs are male entrepreneurs. In the villages, towns or small towns where the entrepreneurs can be counted as rural areas, it is seen that they have established their businesses and continued their lives in provinces and big cities. Entrepreneurs; We can say that they set up their first business at a young age, the majority owns the business, and they do not work in other businesses before establishing their current business. Moreover, it has been revealed that the majority of the enterprises of the entrepreneurs are limited liability companies and the private companies, besides the professional management style is not common in the enterprises and it is directed to the family management rather than the professional management. . It has been determined that there is a significant difference between the personality traits of the entrepreneurs and the number of children. Participants with a single child were found to have significantly higher scores than those with scores five and over.