Otantik liderliğin çalışan performansına ve iş performansına etkisi
Effects of authentic leadership on employees' motivations and job performance
- Tez No: 459995
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZER CİHAN GÜNAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Otantik Liderlik, Çalışan Motivasyonu, İş Performansı, Authentic Leadership, Employee Motivation, Job Performance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı, otantik liderliğin çalışan motivasyonu ve iş performansları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmaya ait veriler, ulaşılabilirlik örneklem yöntemi kullanılarak İstanbul'da yer alan özel kurum ve kuruluşların çalışanlarından elde edilmiştir. Araştırmaya ait analizler toplam 157 veri ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler neticesinde, Otantik Liderlik ile iş performansı ve çalışan motivasyonu arasında pozitif yönlü güçlü bir ilişki bulunmuştur. Araştırmanın bulgularına göre, erkek katılımcıların iş performans düzeyleri daha yüksek çıkmıştır. Ankete katılan 25 yaş ve altı olanların Otantik Puan 2 tutumları en yüksek iken, 26-30 yaş arası olanların ise en düşük bulunmuştur. Kurumda yönetici olanların, çalışanlara göre Otantik liderlik, iş performansı ve motivasyon düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Çalışan sayısı 101-150 arası olanların Motivasyon Ölçeği tutumları en yüksek iken, 151 ve üzeri olanların ise en düşük olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the impact of authentic leadership on employee motivation and job performances. Survey data were obtained from It was held to persons working in private institutions and organizastions located in İstanbul.Analyzes of the study were conducted with a total of 157 data. As a result of the analyzes made, there is a strong positive relationship between authentic leadership and work performance and employee motivation. According to the findings of the survey, male participants' job performance levels were higher. The attitude of Authentic Score 2 was the highest among those aged 25 and below, while those who were between 26 and 30 were the lowest. It was determined that the managers of the institution had higher levels of authentic leadership, job performance and motivation according to employees. Motivational Scale attitudes were found to be the highest among those with employees between 101 and 150, while those with a score of 151 and above were found to be the lowest.