Üniversite öğrencilerinin duygusal zeka ile kişisel ve sosyal sorumlulukları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between emotional intelligence and social responsibilitied of university students
  1. Tez No: 679720
  2. Yazar: ESRA YAYKIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT AĞBUĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite Öğrencileri, Kişisel ve Sosyal Sorumluluk, Duygusal Zeka, University Students, Personal and Social Responsibility, Emotional Intelligence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu tezin amacı, bir devlet üniversitesinin spor bilimleri fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin duygusal zeka düzeyleri ile kişisel ve sosyal sorumlulukları arasında demografik özelliklerine göre anlamlı ilişki olup olmadığını tespit etmektir. Bu kapsamda, dört farklı bölümde öğrenim gören [Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği (84), Antrenörlük (21), Spor Yöneticiliği (27) ve Rekreasyon (27)] toplam 159 öğrenciden veriler toplanmıştır. Araştırma verilerini toplama sebebiyle Kişisel Bilgi Formu, Duygusal Zeka Özelliği Ölçeği Kısa Formu ve Kişisel ve Sosyal Sorumluluk Ölçekleri kullanılmıştır. Bu verilerin analizinde; tanımlayıcı istatistik analizi, tek yönlü ANOVA, Post-hoc testi ve Pearson korelasyon analizleri uygulanmıştır. Yapılan istatistik analizi sonucu spor bilimleri fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin cinsiyete göre saygı, başkalarıyla ilgilenme, çaba, toplam duygusal zeka, öz kontrol, duygusallık ve iyi oluşları arasında anlamlı farklılıklar bulunamamıştır. Ancak öz yönlendirme ve sosyallik değişkenlerinde ise erkek ve kadın katılımcılar arasında istatistiki yönden anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Bununla birlikte, bölümler arası saygı, başkalarıyla ilgilenme, çaba, toplam duygusal zeka, öz kontrol, duygusallık ve sosyallik değişkenleri ile anlamlı bir fark bulunmazken; öz yönlendirme ve iyi oluş değişkenleri bölümlere göre farklılık göstermektedir. Pearson Korelasyon analizine bakıldığında ise hem kişisel ve sosyal sorumluluk hem de duygusal zeka alt boyutları arasında genel olarak düşük, orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Bu tezin, spor bilimleri fakültesinde çeşitli bölüm ve kademelerde öğrenim gören öğrencilerin duygusal zeka ile kişisel ve sosyal sorumlulukları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını incelemesi sebebi ile literatürde bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Gelecekte yapılacak olan araştırmalar da daha büyük örneklem gruplarıyla, farklı fakültelerde ya da farklı üniversite de öğrenim gören öğrenciler de dahil edilerek genişletebilir. Bununla birlikte üniversiteler, öğrenim gören öğrencilerinin duygusal zeka düzeylerini ve kişisel ve sosyal sorumluluk düzeylerini arttırmaya yönelik planlar yapabilir. Bu planlardan biri; kişisel ve sosyal sorumluluk ve duygusal zeka hakkında müfredatlarına ders ekleyerek katkı sağlayabilirler.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to determine wrether there is a significant relationship between the emotional intelligence levels and personal and social responsibilities of the students studying at the sports sciences faculty of a state university according to their demographic characteristics. In this context, data were collected from total of 159 students studying in four different departments [Physical Education and Sports Teaching (84), Coaching (22), Sport Management (27) and Recreation (27)]. Personal Information Form, Emotional Intelligence Feature Scale Short Form and Personal and Social Responsibility Scales were used to collect research data. In the analysis of these data; descriptive statistical analysis, one-way ANOVA, Post-Hoc test and Pearson correlation analysis were applied. As a result of the statstical analysis, no significant differences were found in terms of gender, respect, caring for others, effort, total emotional intelligence, self-control, emotionality and well-being of the students studying at the faculty of sports sciences. However, statistically significant differences were found between male and female participants in self-direction and sociability variables. Nevertheless, while there was no significant differences in the variables of respect between departments, caring for others, effort, total emotional intelligence, self-control, emotionality and sociability; self-direction and well-being variables differ according to the departments. When Pearson Correlation analysis is examined, it has been observed that there is a low and moderately significant relationship between both personal and social responsibility and emotional intelligence sub-dimensions. It is thought that this thesis contributes to the literature as it examines whether there is a significant relationship between emotional intelligence and personal and social responsibilies of students studying at various departments and levels in the faculty of sports sciences. Future studies can also be expanded by including larger sample groups, students from different faculties or different universities. In addition, universities can make plans to increase the emotional intelligence and personal and social responsibility levels of their students. Obe of these plans can be this; they can contribute by adding courses on personal and social responsibility and emotional intelligence to their curriculum.