Gıda sektöründe ithalat süreçlerinin incelenmesi ve Duru Trade örneği
Study of importation processes in the food industry and sample of Duru Trade
  1. Tez No: 459999
  2. Yazar: SEVGİ ALACALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gıda, İthalat, Küreselleşme, Sektör, Ürün, Globalization, Import, Food, Product, Industry
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Günümüzde dünyanın hızla büyüyen sektörlerinden biri olan gıda sektörü küreselleşmenin etkisi ile birlikte büyük bir gelişme kaydetmiştir. Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin sektöre katkısı dünya genelinde büyük bir pazarın oluşmasına yardım etmiştir. Bu bağlamda gıda sektörünün ithalat ve ihracat faaliyetlerinin gelişimi konusunda da önemli bir katkısı olduğu görülmektedir. Fakat sektörün gıda sağlığı konusunda karşılaştığı sorunlar sektörün geleceği için çeşitli tehditler yaratmaktadır. Bu konu, sektörün önemli sorunlarından biridir ve sürekli olarak sektörün aktörleri bir çözüm arayışı içerisindedirler. Benzer sorunlar bürokratik süreçler için de geçerlidir. Özellikle ithalat konusunda yaşanan engellemeler sektörün gelişmesini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle de sektör, dünya genelinde ithalat konusunda bir değişiklik talep etmektedir. Türkiye gıda sektöründe önemli role sahip ülkelerden biridir. Aynı zamanda Türkiye gıda ürünleri ithalatı konusunda aktif bir pazara da sahiptir. Böylelikle Türkiye'nin de kendi pazarında uygulamaları ve özellikle de ithalat süreçlerinde bürokratik bir süreci bulunmaktadır. Bu çalışmada ilk olarak gıda sektörü ve gıda sektöründeki ithalat süreçleri daha sonra dünya ve Türkiye pazarlarının durumu açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise gıda sektöründeki Duru Trade şirketinin altı yetkilisi ile ithalat sürecinde şirketlerinin karşılaştığı sorunlar tespit edilmeye çalışılmış ve sağlıklı operasyon süreci ve etkinlik kriterleri hakkında bilgi alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Today as one of the fastest growing industries in the world, food industry developed greatly with the effect of globalization. In particular, the support of developed and developing countries to the industry assisted to create a great market all around the world. In this context, it is seen that the food industry had support on the development of import and export activities. However, the problems that the industry faced about nourishment health, create various threats for the future of this industry. This issue is one of the greatest matters of industry and the actors of industry are in search for solution continuously. Similar problems are valid for the bureaucratic processes. In particular, obstructions for import make the conditions hard to the development of industry. That's why the industry demands need to change import activities all around in the world. Turkey is a country, which has an important role in nourishment industry. Concurrently, Turkey has an active market in issue importing of nourishment products. Thus Turkey has applications in its own market, especially it has a bureaucratic process in importing activities. In this study has been tried to explain import processes in the food industry with the situations of Turkish markets and all over the world. In the last chapter of study included six inverviews with the authorities of Duru Trade company, which is in food industry, to identify the problems during the import process of company and to have information about health operation processand operational criteria for food products.