Türkiye'de tütün ile mücadele politikaları içinde 'Tütün Kontrolü Çevre Sözleşmesi' nin etkinliği üzerine bir çalışma
A study on the effects of a tobacco controlled environmental agreement wi̇th i̇n the 'Framework Conventionel on Tobacco Control'
- Tez No: 460002
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT CELAL BARLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yapısal Kırılma Analizi, MPOWER politikaları, sigara tüketimi, Break Analysis, MPOWER studies, Cigarette Consuption
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada 2007 yılında uygulanmaya başlayan MPOWER politikalarının sigara tüketimine etkisi ele alınmıştır. Bu bağlamda: Sigara tüketimi, Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH), İşsiz nüfus, 15 yaş ve üstü nüfus, şehir nüfusu, kır nüfusu ve Sigara fiyatı değişkenleri kullanılarak yapısal kırılma analizi ile 2007 yılında MPOWER politikalarının sigara tüketimine etkinliği incelenmiştir. 1993-2015 yıllarını kapsayan bu tez çalışması 2007 yılı MPOWER çalışmalarını baz alarak 1993-2007, 2007-2015 olmak üzere iki dönemde incelenmiş ve MPOWER politikalarının öncesinde ve sonrasında sigara tüketimindeki durum değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler ışığında 2007 yılında uygulanmaya başlanan MPOWER politikalarının sigara tüketiminin azalmasında etkili olduğu sonucuna varılmıştır. 3 bölümden oluşan bu tez çalışmasında: ilk bölümde Türkiye'de uygulanan tütün kontrol politikaları değerlendirilmiş, ikinci bölümde DSÖ ve TKÇS'ne Göre Tütün Üretimine Alternatif Politika anlayışları ayrıntılı biçimde ele alınmış ve son bölümde belirlenen veri setleri ışığında yapısal kırılma analizine gidilerek MPOWER politikalarının etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this context, the effects of mpower policies reviewed which were published in 2007 into cigarette consumption activity by using cigarette consumption , Gross national product , unemployed population, age 15 and older population, urban population, rural population and cigarette price volatility with chow test analysis. This thesis; which cover the years 1993-2015 and based on the MPOWER studies which were published in 2007, divided into two sections for the years between 1993-2007 and 2007-2015. And also the situation of the cigarette consuption before and after MPOWER policies were discussed. According to the MPPOWER data which is used in 2007, it is appeared that mpower policies are effective on reducing cigarette consumption. within this thesis which has three chapters, includes tobacco control policies in Turkey at chapter one and at chapter two, alternative policies were examined according to the World Health Organization and Framework Conventional on Tobacco Control. At last chapter effects of the MPOWER politics discussed by using structural break analysis data sets.