Stratejik yönetim sürecinde SWOT analizi ve bir işletmede uygulaması
SWOTt analysis in the strategic management process and its implemantation
- Tez No: 460007
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUR KALPAKLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Strateji, Stratejik Yönetim, SWOT Analizi, Strategy, Strategic Management, SWOT Analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın referans noktası, küresel rekabetin yarattığı şartlara karşı firmaların almaları gereken pozisyonlara dönük bir stratejik yönetim benimsemeleridir. Bilişim teknolojisinin gelişimi ile rekabet şartları artık çok daha hızlı etkisini göstermektedir. Bugün Japonya'da prototipleri çıkmış testleri tamamlanmış, patenti alınmış bir ürün henüz üretilerek piyasaya girmemişken anında 100 ülkede dağıtım kanalları anlaşmaları yapılabiliyor, sosyal medya üzerinden ürünün teknik ve farklı özellikleri milyonlarca tüketici(müşteri) ile 2-3 günde buluşturulabiliyor. Ürün marketlere gelmeden tüketici talep eder, hatta bazı markalarda ürün gelmeden market önlerinde kuyruk oluşumlarına kadar gidebilmektedir. Önceden bu süre aylar alabiliyordu. Bu hızlı gelişim karşısında artık dünya küre değil, her şey masa üzerinde bir tepside her yanını görebildiğimiz kadar kolay, erişilebilir düzeydedir. Bu hız karşısında başta tasarımcı-üretici firmalar bu hıza ayak uyduramazlarsa eleneceklerdir. Kalite-fiyat faktörüyle artık yarışan en önemli güç“hız faktörü”olmuştur. Rekabet şartlarında yarışta en önemli unsur yarışın stratejik planları üzerine kurulmasıdır. Bunun için bilinen en iyi en mükemmel uygulamaları model alıp, en iyilerin üzerine konulabilecek daha iyileri ile akıl terinin süreçlere transferi gerekmektedir. Doğrusu, işletmelerin satın alması, üretimi, lojistiği, ar-ge'si, kalite kontrolü, depo-stok yönetimi, finansal operasyon süreçleri dahil tüm süreçleri artık stratejik olmak zorundadır. Stratejinin sektörel yorumunu yapıp bunu bir yönetim tarzı olarak uygulamayan firmalar eleneceklerdir. Bu çalışma, stratejinin tarihçesinden, askeri alanlardaki yaklaşımlarının kazanımından, stratejik yönetim uygulama çalışması olan SWOT analizinden yararlanılarak ve rekabet piyasasındaki belirleyici unsurların literatürlerini de tarayıp bilinen en iyi uygulamayı da referans alan kurumsal bir bakış açısı kazandıracağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Reference point of this study, companies should adopt a strategies management to take position aganist the conditions created by the global competitions. With the development of information technology, competitive conditions show the effect much faster now. Today a product in Japan, which got out prototype, completed testing, patented, is not released, distribution channel agreements can be made in 100 countries at the moment and product techniques and different features can be brough together millions of comsumers for 2-3 days through social media. Before products are not came on markets, consumer demands, moreover, in some brands, it can be gone out queue in front of market before the product is came. Previously, it could take several months. In response to this rapid development, the World is no longer globe, everything in a tray on the table, as easy as we can see each side, is accessible level. In the face of this speed, first designer manufacturers will be eliminated if they cannot keep pace with evolving speed. The most important power, that competing with the quality price factor, has been speed factor no longer. The most important element in the race of competititve conditions is the establishment of the race on the strategic plans. For this, it is required transfer that taking model, best known, best practicer. Indeeed, the business of purchasing, production, logistics, R&D, quality control, warehouse-stock management, including process of financial operations, all processes must be strategic now. The companies, commenting sectoral strategies but dont apply it as a company's management style, will be eliminated. In this study, we think, it would provide institutional perspective with utilizing the history of strategy, the benefits of the approach in the military sphere, being strategic management application with SWOT analysis and scannig the literature of the determining factors has been based known practices.