Ön çapraz bağ lezyonlarının otojen hamstring tendon grefti kullanılarak anatomik çift band ve tek band tekniği ile rekonstrüksiyonu sonrası karşılaştırmalı erken dönem klinik sonuçlarımız
Early comparision results of anatomical single and double bundle anterior cruciate ligament reconstruction procedures by using autogenous hamstring tendon graft
- Tez No: 634922
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN TUĞRUL EREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Ön çapraz bağ, artroskopi, rekonstrüktif cerrahi
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Özet Amaç: Bu çalışmanın amacı ön çapraz bağ yırtığı sonrasında anatomik çift band yöntemi ile anatomik tek band yöntemi kullanılarak ön çapraz bağ (ÖÇB) tamiri uygulanan hastaların ameliyat öncesi ve sonrası bulgularını karşılaştırmaktır. Yöntem: Çalışmamızda 2007–2009 yılları arasında anatomik çift band yöntemiyle ÖÇB rekonstrüksiyonu ameliyatı uygulanan ve yeterli takibi olan 20 hasta ile, anatomik tek band yöntemiyle ÖÇB rekonstrüksiyonu ameliyatı uygulanan ve yeterli takibi olan 20 hastanın sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. İki grubun Lysholm Skorlaması sonuçları, Modifiye Cincinnati Skorlaması sonuçları, IKDC skoru ve aktivite skalasına göre sonuçları, eklem hareket açıklığı sonuçları, stabilite test sonuçları, uyluk atrofisi sonuçları, tek bacakla uzun atlama testi sonuçları ve KT–1000 cihazı ile 15, 20, 30 pound kuvvetler uygulanarak yapılan ölçüm sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. İki grubun karşılaştırmasında t testi, Mann-Whitney U testi, Anovo testi kullanılarak, p0.05). Sonuç: Anatomik çift band ÖÇB rekonstrüksiyonunun, tek band ÖÇB rekonstrüksiyonuna göre 20 ve 30 poundluk kuvvetle yapılan KT 1000 ölçümlerinde anterior translasyonu daha anlamlı bir şekilde engellediği saptandı. Çift band ÖÇB rekonstrüksiyonun klinik sonuçlarını görüldüğünde, bu yöntemin kullanılmasının giderek artacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Summary Objectives: Purpose of this study is to evaluate the results of anatomical single bundle and double bundle anterior cruciate ligament reconstruction procedures and compare the results between two groups. Patients and Methods: 20 patients had been treated by anatomical single bundle (group 1) and 20 patients were treated by anatomical double bundle technique (group 2) between 2007 and 2009. The patients'; Lysholm knee scores, Modified Cincinnati scores, knee stability tests, activity scales, examination results of knee range of motion, IKDC scores, thigh atrophy measurement results, single leg long jumping test scores and examination under 15, 20, 30 pound forces with KT-1000 machine were evaluated and compared between two groups retrospectively.