Çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerde ventilatör ilişkili pnömoni sıklığı, risk faktörleri ve karakteristik özellikleri
The rates,risk factors and characteristics of ventilator-associated pneumonia in very low birth weight infants
- Tez No: 460046
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT EKİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: VİP, Prematürite, Mekanik ventilatör, ÇDDA
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi (YYBÜ)'ne yatan çok düşük doğum ağırlıklı (ÇDDA) bebeklerde ventilatörle ilişkili pnömoni (VİP) risk faktörleri, sıklığı ve karakteristik özelliklerini saptamayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM Bu çalışma retrospektif, kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışma olup; çalışmaya Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi YYBÜ' inde takip edilen 1 Ocak 2011 ile 31 Aralık 2015 tarihleri arasındaki doğum ağırlığı ≤ 2000 g olan bebekler çalışmaya dahil edildi. Hastalar SPSS veri 22.01 programına yüklendi. Niteliksel verilerin değerlendirilmesinde khi-kare testi, fisher exact khi-kare testi kullanıldı, yanılma düzeyi 0,05 olarak alındı. BULGULAR Toplamda 463 hasta kaydedildi, 127'si ÇDDA idi. 127 hastanın 20'sine ( % 15,7) VİP tanısı konuldu. VİP oranı ÇDDA hastalarda 1000 ventilatör gününde 57,5 gündü. Eşlik eden hastalıklar, kullanılan bazı ilaçlar, santral venöz katater (SVK) kullanılması, entübasyon günü, VİP öncesikan akımı enfeksiyon (KAE) saptanmasının risk faktörü olduğu saptandı. SONUÇLAR Sonuç olarak VİP hastane enfeksiyonları arasında önemli bir yere sahip olduğu için ve önemli bir mortalite nedeni olduğu için gerekli önlemleri alınması ve bu konuyla ilgili daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to determine the rates, risk factors and characteristics of Ventilator-Associated Pneumonia in very-low-birth-weight infants in a neonatal intensive care unit. METHODS The data of the very-low-birth-weight (≤ 2000 g) were collected from the infants who stayed at the neonatal intensive care unit of Cumhuriyet University Hospital between 01 01 2011 and 31.12.2015 and were analyzed both retrospectively and descriptively. The collected data was analyzed by SPSS 22.01 anonymously. The Fisher's exact test and the Chi-square test were implemented.