Yüksek sıcaklık üstüniletkenlerinde vorteks bölgesinin özellikleri
The properties of vortex states in high temperature superconductors
  1. Tez No: 184127
  2. Yazar: SENİYE KARAKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER ÖZBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Üstüniletkenlik, İki akışkan modeli, Vorteks durum, Abrikosovvorteks örgüsü, Superconductivity, Two fluid model, Vortex state, Abrikosov vortexlattice
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
YÜKSEK SICAKLIK ÜSTÜNİLETKENLERİNDE VORTEKSBÖLGESİNİN ÖZELLİKLERİSENİYE KARAKAYAÖZETÜstüniletkenler, manyetik alan içerisindeki davranışlarına göre I. tip ve II. tipolmak üzere iki gruba ayrılırlar. Yapılan bu çalışmada, II. tip üstüniletkenlerinözellikleri araştırılmıştır.Manyetik alanın bir üstüniletkenden dışarılanması Meissner Olayı olarak bilinir.Bu bir manyetik alan içersinde bulunan, bir üstüniletkende meydana gelenüstünakımlarla ortaya konur. Üstünakımlar, üstüniletkenlik elektronları tarafındansağlanır. Üstüniletken içersindeki elektronlar birbirlerine çiftler halinde bağlıdırlar veCooper çiftleri olarak bilinirler. İletkenlik bu çiftlerle sağlanır. Bu durum iki akışkanmodeli ile açıklanmaktadır. Cooper çifti elektronları arasındaki uzaklık eşuyumuzunluğu olarak bilinir ve üstüniletkenlikte önemli rol oynar.II. tip üstüniletkenler, Hc1 ve Hc2 gibi iki kritik manyetik alan değeri ortayakoyarlar. Uygulanan manyetik alanın bu iki değeri arasında materyal, ?Vorteks durum?olarak bilinen karışık halde bulunur. Vortekslerin oluşumları, davranışları vebiribirleriyle olan etkileşimleri incelendi.Vorteks davranışında etkili olan anizotropi, mikroyapı ve termal enerji vorteksinsıvı ya da cam fazlarının oluşumuna neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
THE PROPERTIES OF VORTEX STATESIN HIGH TEMPERATURE SUPERCONDUCTORSSENİYE KARAKAYASUMMARYSuperconductors are divided into two types depending on their characteristicbehavior in the presence of a magnetic field. In this study, properties of the type IIsuperconductors were examined at high temperatures.When a magnetic field is applied to the superconductor, internal ?supercurrents?are generated that completely expel the field, which is known as the Meissner effect.Supercurrents are provided by Cooper pairs of electrons. Among the distance ofCooper pairs electorns are known coherence lenght and play an important role onsuperconductivity.In a type II superconductor, there are two critical magnetic fields Hc1 and Hc2. Atfields strenghts between Hc1 and Hc2 the field begins to introduce into the material.When this occurs the material is in a mixed state of normal and superconductingregions. This called a ?vortex state?. Therefore vortex?s formations, behaviours andvortex-vortex interactions are examined.Anisotropy, microstructure and thermal energy which are effective on the vortexbehaviour, lead to the formation of liquid or glass phases of vortex.