Ankara'daki aile sağlığı merkezlerinde çalışan aile hekimlerinin sağlam çocuk takibinde bilgi düzeylerinin ve uygulamalarının değerlendirilmesi
Assessment of knowledge levels and practices of family physicians who are working in family health centers in Ankara on well child care follow-up
  1. Tez No: 460114
  2. Yazar: TUĞBA YILMAZ
  3. Danışmanlar: UZMAN İRFAN ŞENCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Family Medicine, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlam çocuk, aile hekimliği, koruyucu hekimlik, well child care, family physicians, preventive medicine
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Mevcut sağlık sisteminin işleyişinde sağlam çocuk takibi büyük oranda birinci basamakta görev yapan aile hekimleri tarafından yürütülmektedir. Çalışmamızın amacı çocuk sağlığının geliştirilmesi ve desteklenmesinde oldukça önemli bir yere sahip olan sağlam çocuk takibi konusunda aile hekimlerinin üzerine düşen sorumluluklarına dikkat çekmek, bilgilerini güncellemeyi sağlamak, sağlam çocuk takibinin önemini ve gerekliliğini vurgulamaktır. Araştırma gözlemsel, kesitsel bir anket çalışması olarak planlandı. Anket soruları THSK tarafından Türkiye için uygulanabilir, güncel bilimsel kanıtlar göz önüne alınarak hazırlanmış ve tüm aile hekimlerine dağıtılmış rehberden faydalanarak hazırlandı. Ankara'daki ASM'lerde çalışan tüm aile hekimleri çalışmaya elektronik posta yoluyla anket linki üzerinden farklı tarihlerde toplam 4 kez davet edildi. 01.12. 2016-01.02.2017 tarihleri arasında araştırmaya katılmayı kabul eden aile hekimlerinden anketimizin bilgi düzeylerini değerlendiren bölümünü eksiksiz dolduran 191'i çalışmaya dâhil edildi. Çalışmada toplam bilgi düzeyleri; her soruya 1 puan verilerek soruların puanlandırılması ile hesaplandı. Tüm sorulara doğru cevap verildiğinde toplam 24 puan alınıyordu. Aile Hekimlerinin en az 5 ve en çok 21 olmak üzere ortalama toplam puanları 13,5 ± 3,2 olarak hesaplandı. Aile hekimlerin bilgi düzeyleri puanları beklenilenden düşük saptandı. Bilgi düzey puanları ile ASM'de toplam çalışılan ay arasında anlamlı derecede pozitif yönde korelasyon olduğu izlendi. Ayrıca sağlam çocuk takibi ile ilgili rehberin okunma sıklığı ile toplam bilgi düzey puanları arasında olumlu yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptandı. Bununla birlikte aile hekimlerinin sağlam çocuk takibi konusundaki günlük pratik uygulamalarını çoğunlukla yaptıkları ortaya çıktı. Ancak zorunlu olmayan bazı takiplerdeki uygulamaların yeteri kadar yapılmadığı görüldü. Bu çalışma bize sağlıklı nesiller yetiştirmek adına, birinci basamakta sağlam çocuk izleminin istenilen düzeylere çıkarılabilmesi için aile hekimlerine eğitimlerin verilmesinin ve konu hakkındaki rehberlerden yararlandırılmasının uygun olacağını gösterdi.
Özet (Çeviri)
In current healthcare system, follow-up care in childhood is mostly performed by health professionals who are working in primary care system. The aim of our study is taking attention to the responsibilities of family physicians and updating the information about the well child care follow-up. The research is planned as an observational, cross-sectional survey. Survey questions were prepared benefiting from the guideline which was prepared by Turkish Public Health Institution according to current scientific evidence which was applicable to Turkey and distributed to all family physicians. All family physicians working in the family health centers in Ankara were invited to research by e-mail for four times on different dates via questionnaire link. 191 of the family physicians who agreed to participate to survey between December 1, 2016 and February 1, 2017 were included to the study, who fully completed the section of our study that assessed the level of knowledge of well child care. In the study, the total knowledge level of the family physicians in this subject was calculated by scoring the questions with 1 point for each question.When all the questions were answered correctly 24 points were obtained. The average total scores of the family physicians were 13.5 ± 3.2, with a total score of at least 5 and a maximum of 21. Family physicians' knowledge level scores were lower than anticipated. There was a positive correlation at a significant level between the knowledge level scores and the total working month at the Family Health Center. It was also found that there was a positively significant difference between the frequency of reading guideline of well child care and total knowledge level scores. On the other way, it became clear that family physicians mostly have done their practice at their daily practice on well child care follow-up. This study showed that it would be appropriate to educate family physicians and to make use of the guidelines about the issue so that well child care can be raised at desired levels in order to train healthy generations.